În urmă cu 22 de ani, pe data de 7 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea săruta pământul țării noastre, pe care a numit-o Grădina Maicii Domnului. A fost prima călătorie apostolică a unui Papă într-o țară majoritar ortodoxă, care a contribuit la schimbarea relației dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică din țara noastră. Deși negocierile ce au precedat această vizită au fost destul de tensionate, ierarhii ortodocși susținând că Sfântul Părinte ar trebui să viziteze exclusiv capitala, renunțând la vizita în Transilvania, în final, dialogul frățesc dintre cele două culte a luat locul disputelor.
Vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea în România a reprezentat un moment istoric de neuitat pentru credincioșii catolici. Așteptat la aeroport de președintele Emil Constantinescu, de patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române, de mitropolitul greco-catolic Lucian Mureșan, mitropolitul romano-catolic Ioan Robu, de nunțiul apostolic Jean-Claude Perisset, Papa Ioan-Paul al II-lea a vizitat Palatul Patriarhiei și a participat la o recepție la Palatul Cotroceni. Gândurile Sfântului Părinte s-au îndreptat în rugăciune spre toți credincioșii care au avut de suferit din cauza relațiilor dintre catolici și ortodocși în perioada comunismului, în perioada în care Biserica Română Unită a fost interzisă.
În zilele următoare, Sfântul Ioan Paul al II-lea a vizitat mormântul cardinalului Iuliu Hossu și al episcopului Vasile Aftenie, doi martiri întru credință, care își dorm somnul de veci în Cimitirul Belu din București. Nu au fost uitați nici eroii Revoluției Decembriste, care și-au dat viața pentru libertatea tuturor românilor, Sfântul Părinte poposind într-un moment de reculegere și la Monumentul Eroilor Revoluției din 1989.
Un moment extrem de emoționant a fost întâlnirea dintre Sfântul Ioan Paul al II-lea și cardinalul greco-catolic Alexandru Todea, fost deținut politic, care a fost adus în scaunul cu rotile, în catedrala romano-catolică Sfântul Iosif. Sfântul Părinte s-a întâlnit cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar în 9 mai 1999, a oficiat o celebrare euharistică, ce a avut loc în Parcul Izvor din capitală. A fost un moment emoționant, la care au participat sute de mii de credincioși. Papa Ioan Paul i-a adresat o invitație patriarhului Teoctist de a vizita Roma. În drum spre aeroport, papamobilul, în care se aflau cei doi conducători ecleziastici, a fost însoțit de vocile sutelor de mii de oameni prezenți, care scandau într-un glas „UNITATE!”
Papa Ioan Paul al II-lea, al cărui pontificat a durat 26 de ani, al treilea ca durată din întreaga istorie a Bisericii Catolice, a fost o personalitate marcantă pe plan mondial. Recunoscut pentru autenticitatea sa, fiind considerat unul dintre cei mai iubiți Papi, Sfântul Părinte și-a dedicat anii de pontificat luptând pentru uniunea dintre religii. Vizita Sfântului Părinte în România a constituit un moment triumfal, o punte a dialogului între cele două biserici.