Inregistrarea cazanelor de palinca la administratiile financiare e impusa de noul Cod fiscal. Producatorilor individuali li se cere, totodata, sa precize si cantitatea de “tarie” pe care cred ca o vor obtine pe parcursul anului in curs. Daca aceasta depaseste 50 de litri, proprietarii trebuie sa plateasca accize. In aceste conditii, nu e mirare ca maramuresenii se codesc sa isi declare cazanele.
Finantistii maramureseni lucrau marti la intocmirea evidentelor privind persoanele fizice inregistrate ca producatori de palinca si rachiu. Elena Lenghel, sefa serviciului autorizari din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice, a precizat ca numarul acestora a scazut semnificativ in scripte. “Din circa 850 de palincii, cate erau inscrise in 1999 cand s-a facut o evidenta, anul trecut mai erau in jur de 250.” Aceasta inseamna o diminuare cu circa 70%.
Palinca produsa pe aragaz
Specialistii de la finante au aratat ca se impune o confruntare a datelor pe care le de tin cu realitatea existenta in teren si ca, incepand chiar din prima zi a lunii februarie, vor incepe controale in teritoriu. “Informatiile le vom trimite administratiilor financiare pentru verificari. Se vor strange date din fiecare comuna si, acolo unde e cazul se vor da amenzi. Vor fi monitorizate si firmele care functioneaza in judet.”
Finantistii recunosc ca situatia va fi asemanatoare cu cea inregistrata inainte de 1989, cand maramuresenii fabricau palinca in beciuri ori in bucatarii ca sa nu fie prinsi, dar se bazeaza ca vor fi destui care vor dori sa moara capra vecinului si se vor duce cu para la fisc. “Vom verifica noi, ne vor mai spune si altii. Oricum se va afla”, a declarat sefa de la autorizari.
Impunerile din Codul fiscal pentru producatorii de palinca:
“Toate gospodariile individuale care detin in proprietate instalatii de productie de tuica si rachiuri au obligatia de a se inregistra la autoritatea fiscala teritoriala prin administratia finantelor publice in raza careia isi au domiciliul, iar cele care realizeaza astfel de produse pentru consumul propriu au obligatia de a inscrie in declaratie si cantitatile estimate a fi obtinute la nivelul unui an. In caz de nefunctionare, instalatiile de productie detinute de catre gospodariile individuale inregistrate potrivit alineatului vor purta obligatoriu sigiliile aplicate de catre administratia finantelor publice in raza careia isi au domiciliul, pe toata perioada de nefunctionare.”
“Gospodaria care nu detine in proprietate instalatii de productie poate produce tuica si rachiuri pentru consumul propriu din recolta proprie in sistem de prestari de servicii numai in antrepozite fiscale autorizate pentru productia de tuica si rachiuri. In acest caz, antrepozitele fiscale sunt obligate sa tina o evidenta distincta care sa cuprinda urmatoarele informatii : numele gospodariei individuale, cantitatea de materii prime data spre prelucrare, cantitatea de produs finit rezultat, cantitatea de produs finit preluat, din care pentru consum propriu, data preluarii si semnatura persoanei care a preluat.”
Sursa: Larisa Tivadar