În urmă cu 75 de ani, la data de 14 octombrie 1944, comuna Moisei trecea prin momente grele, în această zi 29 de etnici români fiind împușcați de trupele horthyste în două case aflate la marginea DJ18 către Borșa.
Datele oficiale arată că au fost identificate 31 de victime, fiind identificați doi supraviețuitori și anume Vasile Petean, originar din comuna clujeană Pălatca, și Vasile Ivașcu, care ulterior a înnebunit parțial.
Dintre cele 31 de victime, 24 erau originari din județul Mureș, 3 din județul Cluj și 4 din județul Maramureș. Victimele proveneau de la lagărele de muncă din Vișeu de Sus, fiin acuzați de autoritățile de la acea vreme de partizanat.
Cei 31 de țărani au fost uciși cu sânge rece în casa unui evreu transilvănean deportat în lagărele de exterminare naziste.
„În ziua de sâmbătă, 14 octombrie 1944, prizonierii din lagărul de la Vișeu de Sus au fost urcați de militari unguri într-un camion și transportați la Moisei, comuna fiind în prealabil complet evacuată de locuitori. 12 dintre ei au fost închiși într-o căsuță de lemn, fiind împușcați de către soldații maghiari, care trăgeau prin geamuri și ușă.
În continuare au fost uciși și ceilalți români. Masacrul s-a întâmplat pe la orele 15, în aceeași noapte, militarii incendiind satul și arzând circa 300 de case. Cadavrele intrate deja în putrefacție, au fost îngropate la două săptămâni după comiterea masacrului, când localnicii au revenit la gospodăriile lor. Deasupra gropii comune s-a înălțat o troiță de lemn, înlocuită dupa câțiva ani de un obelisc din piatră.”, arată Wikipedia.
Ceremonia de marcare a celor 75 de ani de la masacrul de la Moisei va avea loc luni, 21 octombrie, la monumentul din localitate.