În data de 8 martie a fiecărui an întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională a Femeii. În prima lună a primăverii, când totul se reînnoiește, reînvie, razele calde ale soarelui încălzesc pământul, femeia este prețuită mai mult ca oricând. În anul 1977, printr-o rezoluție a ONU, a fost proclamată Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională.
Încă din 1910 a fost stabilită o sărbătoare internațională a femeilor, fără dată exactă, de către Internaționala Socialistă de la Copenhaga. Data de 8 martie a fost stabilită ca Ziua Internațională a Femeii după Primul Război Mondial, iar 1975 a fost declarat de ONU Anul Internațional al Femeilor și perioada 1976-1985 Deceniul ONU pentru condiția femeii.
Semnificațiile acestei sărbători sunt în strânsă legătură cu lupta femeilor pentru dobândirea unor drepturi. Astfel, în 1908, 15.000 de femei au mărșăluit pe străzile New York-ului, cerând un program de lucru mai scurt, salarii decente și dreptul la vot, iar în 1909 a fost stabilită Ziua Internațională a Femeii pe 28 februarie.
În 1977, Ziua Femeii a fost recunoscută internațional, fiind marcată în majoritatea țărilor din Europa și SUA, fiind cunoscută și ca Ziua Femeilor Militante, care au câștigat drepturi importante ale femeilor: dreptul de vot, dreptul de proprietate, dreptul la asistență medicală, la divorț, la educație, la contracepție.
În fiecare țară există o tradiție în ceea ce privește această sărbătoare, în Vest simbolizând emanciparea femeii și fiind instituită pentru a promova drepturi egale cu bărbații. În Anglia, pe 8 martie, se desfășoară marșuri și mitinguri în memoria Femeilor Militante. În Italia, de Ziua Internațională a Femeii sunt organizate reuniuni cu scopul afirmării siguranței la locul de muncă și a sănătății. Bărbații oferă femeilor în această zi mimoze galbene și ciocolată, acest obicei existând și în Albania și Rusia.
În Portugalia, precum și în alte țări, femeile sărbătoresc ziua de 8 martie ieșind în oraș, în grupuri formate doar din reprezentante a sexului frumos. Femeile din Pakistan sărbătoresc cu această ocazie lupta pentru drepturile femeii, rememorând încercările de natură religioasă sau culturală prin care acestea au trecut.
În țara noastră, până la Revoluția din Decembrie 1989, se sărbătorea Ziua Mamei în data de 8 martie, existând obiceiul de a se organiza spectacole închinate mamelor. Odată cu căderea comunismului în țara noastră, Ziua Mamei a fost înlocuită cu Ziua Femeii, sărbătoare marcată prin oferirea de flori și cadouri prin care bărbații își exprimă respectul sau dragostea pentru femeile din viața lor. Sărbătoare închinată celor ce dau viață, Ziua Femeii este marcată încă de pe vremea grecilor antici, care în fiecare primăvară o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor.
Fiind asociată cu primăvara, Ziua Femeii este simbolic legată de flori, în special de lalele, care reprezintă renașterea naturii și gingășia și care trebuie oferite femeilor, însoțite de mulțumiri și sincere urări.