În urmă cu 77 de ani, pe 8 noiembrie 1945, a avut loc prima mare manifestație anticomunistă și antibolșevică din România.
Era ziua de nume a Regelui Mihai, zi în care oamenii obișnuiau să-l serbeze pe Rege. În acel an însă, cu comuniștii deja la putere și pregătindu-se pentru preluarea totală a puterii în stat, sărbătorirea Regelui s-a transformat într-o manifestație de sprijin pentru monarhie, care ajunsese să simbolizeze ultima rezistență împotriva comunismului.
Manifestația din Piața Palatului, organizată de tinerii țărăniști și liberali, s-a încheiat într-o baie de sânge care a făcut mai multe victime, cu morți și răniți, iar în urma sa sute de persoane – cei mai mulți tineri, opozanți ai comuniștilor – au fost arestate.
Au murit 11 persoane iar sute au fost rănite. Evenimentul a rămas primul dintre mișcările de protest anticomuniste.
Deși reprezentanții guvernului au fost cei care au tras în populație, în urma procesului organizat în iarna anului 1946 acuzați și condamnați au fost o parte dintre tinerii arestați, pentru „înfruntarea autorităţii publice”, „instigare la întrunire fără autorizaţie”, „asociere contra ordinii publice”, „comentarea situaţiei politice interne şi externe” şi „instigare la multiplicarea şi răspândirea de publicaţiuni necenzurate”.