Astăzi, 17 martie 2022, se împlinesc 81 de ani de la trecerea la cele veșnice a ilustrului om de stat și diplomat de excepție, Nicolae Titulescu, diplomat, jurist, profesor, academician și om politic, fost ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar şi fost președinte al Ligii Națiunilor.
Una din personalităţile de prim rang pe care România le-a dat, Titulescu a fost un om dedicat ţării sale în pofida ostilităţii, a izolării politice, punând la dipoziţie un fantastic univers de idei şi acţiune politică, de multe ori depăşind graniţele verosimilului. Orator de calibru şi diplomat de talie internaţională, Titulescu a fost un om al păcii, care a fost în favoarea relaţiilor cordiale cu vecinii dar şi a restabilirii relaţiilor cu Uniunea Sovietică – deşii unii i-au reproşat ca nepotrivită apropierea sa de vecinul de la Est – , cu condiţia protejării graniţelor României.
Tot lui i se datorează lansarea conceptului Europei Unite prin abordarea comună, cultural-spirituală, însă personalitatea sa avea să fie izolată după alierea României cu Germania, în anii interbelici, fiind constrâns să renunţe la cariera diplomatică şi să ia calea exilului. Pentru toate realizările sale excepţionale, Titulescu a rămas un model demn de urmat, pentru întregi generaţii care aveau să-i succeadă, şi un reper de marcă al României în diplomaţia internaţională, fiind considerat de mulţi istorici drept cea mai importantă personalitate internaţională din perioada interbelică.
Nicolae Titulescu s-a născut la 4 martie 1882, la Craiova, în familia unui distins magistrat, Ion Titulescu, preşedintele de la acea vreme al Curţii de Apel Craiova.