În anul 2017, într-un comunicat emis de Patriarhia Română, transmis, la 7 martie, cu prilejul zilei de 9 martie – Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989, se menţiona astfel: „întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului (…) Patriarhia Română a transmis către Centrele Eparhiale îndemnul de a oficia în această zi slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român”.
Între deținuții politici care au strălucit pe bolta mărturisitorilor care au pătimit în temnițele comuniste a fost și Monahul N. Steinhardt (Delarohia), cel care a primit botezul în închisoarea de la Jilava de către părintele basarabean Mina Dobzeu la data de 15 martie 1960.
A fost condamnat de regimul comunist la 13 ani de muncă silnică, fiind eliberat în 1964. În 1958, Nicolae Steinhardt este arestat, alături de Constantin Noica și grupul lor de prieteni. Securitatea i-a cerut să fie martor al acuzării și să depună mărturie împotriva lui Noica. Pentru că a refuzat, a fost condamnat 12 ani la muncă silnică, 7 ani degradare civică și confiscarea totală a averii personale, fiind acuzat de „infracțiune de uneltire contra ordinii sociale”.
Experiența din închisoare l-a făcut ca, după eliberare, să își caute liniștea la Mănăstirea Rohia.
La data de 30 iunie 2017, membrii Academiei Române s-au întâlnit în Adunare Generală pentru alegerea de noi membri corespondenți, membri de onoare din țară și străinătate și membri post-mortem: este vorba despre părintele Nicolae Steinhardt (monahul de la Rohia) – Secția de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, despre Anton Golopenția – Secția de științe economice, juridice și sociologie și Ion Jovin – Secția de Științe Medicale.
Astăzi, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a mers la mormântul monahului N. Steinhardt Delarohia unde a aprins lumânări și a adus flori, vizita la Mănăstirea Rohia fiind prilejuită de oficierea Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul și Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, de la ora 16:00.
Arhid. Adrian Dobreanu, responsabil Comunicații Media-Online