Virusul Sars-CoV-2 ar fi suferit mutații care îl fac mai contagios, spune cel mai mare studiu genetic desfășurat în SUA în ultima perioadă.
Oamenii de știință au identificat o nouă tulpină a coronavirusului, care este responsabilă pentru nu mai puțin de 99,9% din cazurile studiate.
Potrivit acestora, tulpina, cunoscută sub numele de mutația D614G, are o încărcătură virală mult mai mare, motiv pentru care este și mult mai contagioasă. Experții spun că acesta ar putea fi un răspuns al virusului pentru a învinge măștile și alte eforturi de distanțare socială, inclusiv spălatul pe mâini.
În ciuda faptului că noua tulpină nu s-a dovedit a fi mortală, cercetătorii spun că este adaptată pentru a se răspândi mai ușor.
David Morens, virusolog la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, a declarat că descoperirile demonstrează faptul că virusul poate deveni mai contagios și că acest lucru „poate avea implicații asupra capacității noastre de a-l controla”.
Medicul este de părere că virusul s-a adaptat astfel încât să poată rezista la eforturi precum spălarea mâinilor și distanțarea socială, scrie nypost.com.
„Purtarea măștilor, spălarea mâinilor, toate acestea sunt bariere în calea transmiterii virusului, dar pe măsură ce virusul devine mai contagios, statistic, devine mai eficient în ocolirea acestor bariere”, a declarat Morens.