Medicii se confruntă cu un nou val de viroze respiratorii în spitalele din România. Vestea proastă este că sunt din ce în ce mai multe forme grave. Iată ce recomandări au specialiștii pentru a sta departe de problemele de sănătate.
Creșterea temperaturilor din majoritatea zonelor din țară a favorizat apariția virozelor și este o perioadă normală pentru apariția acestor probleme de sănătate.
Tot mai mulți români au ajuns la spital cu simptome grave, specifice infecțiilor. Starea lor fie se îmbunătățește, fie se agravează.
Directorul medical Adrian Marinescu a declarat că ultimele infecții cu care s-au confruntat oamenii le-au dat multe bătăi de cap tuturor. Inițial, a fost vorba despre rujeolă, apoi despre virozele respiratorii.
După ce valul de rujeolă a trecut, acum virozele sunt cele mai mari riscuri la care se supun oamenii. Cu cât numărul de pacienți infectați crește, cu atât scad șansele ca oamenii să se poată feri de ele. În ultima perioadă, spitalele s-au umplut de persoane în stare gravă.
”Aș spune infecții virale, pentru că, din păcate, inclusiv rujeola ne-a pus foarte mari probleme în ultimele 5-6 luni și nu dă semne că se va opri. Avem zeci de cazuri de rujeolă în fiecare zi și unele chiar înseamnă forme complicate.
În principiu, dacă vorbim de cele care țin de sezon, ele au ajuns să se liniștească acum. Avem puține cazuri de gripă, nu mai vorbesc că infecția cu SARS-COV 2 s-a redus extrem de mult. Sigur că sunt și alte infecții virale și pentru fiecare sezon, bineînțeles că sunt anumite virusuri. În mod clar, dacă vine căldura, vom avea și toxiinfecții alimentare”, a declarat directorul medical Adrian Marinescu, la antena3.ro.
Cea mai bună modalitate de avea o viață liniștită este, în continuare, să previi infecțiile. Medicul Adrian Marinescu le-a recomandat oamenilor să ia măsuri încă de la primele simptome și să ceară ajutorul medicului de familie.
De asemenea, este foarte important ca românii să respecte regulile de distanțare, să poarte măști de protecție în spațiile închise și aglomerate.
”Părerea mea e că ar trebui să ajungă la medicul de familie, în primă fază, pentru că la camerele de gardă timpii de așteptare sunt mai mari. Deci, la medicul de familie, la cel mai apropiat cabinet, dacă nu rezolvă, sigur că la o cameră de gardă nu trebuie să fie neapărat de boli infecțioase, poate să fie la spitalul cel mai apropiat”, a mai precizat Adrian Marinescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.