Vezi VIDEO
ACTUALIZARE 5: Guvernul condus de Mihai-Razvan Ungureanu va fi demis. La ora 15.00, reprezentanti ai USL din Parlamentul Romaniei au precizat, pentru eMaramures, ca motiunea impotriva Executivului a trecut la vot. „Sunt 235 de voturi pentru”, a declarat senatorul PNL Maramures Liviu Titus Pasca, imediat dupa numaratoarea bilelor introduse in urne. Din totalul de 460 de senatori si deputati membri in Parlament, in sala au fost prezenti doar 259, dintre care 248 si-au exprimat optiunea cu privire la motiune. Raportul dat ulterior indica faptul ca 4 voturi au fost anulate iar alte 9 au fost impotriva demersului USL. Conform legislatiei in vigoare, adoptarea motiunii de astazi, 27 aprilie, duce la inlocuirea cabinetului Ungureanu.
Motiunea, intitulata “Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!”, avea nevoie de 231 de voturi pentru a trece. Ea a fost depusa la Parlament in 18 aprilie. Atacul impotriva Guvernului condus de Mihai-Razvan Ungureanu a vizat trei directii. Pe de-o parte, documentul a facut referire la privatizarile din ultima perioada, pe de alta parte ea a reprosat distribuirea preferentiala de fonduri catre primarii iar un al treilea punct l-a reprezentat problema Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures. Situatia in plen a fost una cu atat mai tensionata cu cat, chiar si pe ultima suta de metri, unii parlamentari, cum ar fi Catalin Croitoru, au anuntat ca parasesc PDL pentru a se inscrie in PSD, crescand sansele de castig ale USL.
Parlamentarii PDL, absenti la votul din plen
Senatorul si deputatii maramureseni ai PDL au absentat astazi, 27 aprilie, de la sedinta comuna a camerelor Parlamentului, unde s-a dat votul pe motiunea de cenzura initiata de USL impotriva Guvernului Ungureanu. Masura a fost luata la nivelul majoritatii judetelor, pentru a avea siguranta ca niciunul dintre alesii actualei puteri nu se va razgandi la urne. In schimb, opozitia a strans randurile, astfel incat sa obtina de la parlamentarii din teritoriu cat mai multe voturi iar procedura care a vizat demiterea Executivului sa aiba sorti de izbanda.
Doru Lese, deputat PDL de Maramures, nu a fost la dezbatere. “Nu am fost prezent in sala pentru ca votul meu nu conta. Nu am fost si multi parlamentari ai puterii nu au fost pentru a nu naste suspiciuni ca ar vota motiunea”, a spus el. Parlamentarul a recunoscut ca fortele politice s-au inversat, iar o noua rastunare de situatie, in favoarea partidului din care face parte, este imposibila. „Nu mai vad rostul anticipatelor. Chiar nu mai au niciun farmec. Sa le faci in iulie, august… nu isi au rostul cata vreme alegerile la termen sunt in noiembrie. Dar, pana la urma majoritatea va decide in Parlament.”
Parlamentarul a mai declarat ca pentru PDL urmeaza o perioada dificila. “Va fi neplacut pentru ca sefii nostri de la partid s-au invatat cu puterea, le place. Tuturor le place. Dar, o parte dintre parlamentarii PDL, cativa au votat pentru motiune, au vrut sa arate cat de mult au fost apreciati in partid, pentru ca trebuie sa recunoastem nu suntem apreciati cum ar trebui. Suntem considerati doar o masina de vot, o manuta ridicata. Nu are importanta cine este: Popescu, Ionescu, Georgescu, doar sa fie la numar. Asta au facut liderii partidului, ceea ce nu este normal. Fiecare parlamentar a mers intr-o campanie, si-a sustinut campani,a si-a obtinut voturile, e adevarat si cu sigla partidului. Practic, cei de la PDL care au votat motiunea s-au razbunat pe conducerea partidului pentru nedreptatile care li s-au facut.”
In privinta votului acordat de parlamentarii maramureseni, deputatul Gheorghe Zoicas, care provine din randul social-democratilor, dar care momentan este independent, a declarat pentru eMaramures, inainte de inceperea votului, ca va fi impotriva motiunii USL. „Am avut o discutie, in urma cu scurt timp, cu premierul Ungureanu si am promisiunea ca peste doua saptamani va face o vizita in Maramures pe problema mineritului. Nu sunt interesat sa pice un guvern, cand premierul ne-a promis sprijin. Sper sa isi tina cuvantul si sa avem si rezultate”, a comentat Zoicas. Dupa incheierea votului el a adaugat „Am spus ca votez impotriva motiunii. Asa am si procedat.”
Nici Stefan Beres, deputat UDMR de Maramures, nu a fost de fata la votul motiunii, ramanand in Maramures. „Nu pot sa spun altceva decat ca este o greseala, este o greseala pentru ca ziua de azi ne-a bagat tara intr-o incertitudine politica, iar cu atat de putin timp inainte de alegeri este o prostie. Traseismul unor colegi, ce au demonstrat ei si ce au facut nu este benefic tarii. Mai erau cateva saptamani pana la alegeri si ar fi putut sa preia puterea ceilalti si sa arate ca pot mai mult decat cei de pana acum”, a explicat el.
Lacrimi din cauza votului pe motiune
Senatorul PNL Liviu Titus Pasca a precizat ca, la ora 14.30, se numarasera 74 de voturi pentru motiune din partea Senatului. „Au votat alaturi de noi Cezar Preda, Mircea Geoana, Ion Vasile, Dumitru Constantin si Cezar Magureanu. La Camera Deputatilor avem nevoie de 157 de voturi pentru ca motiunea sa treaca. A existat un incident legat de senatoarea Sorina Placinta, care initial a spus ca va vota pentru motiune, dar care ulterior a inceput sa planga si nu a mai votat. Situatia a fost tensionata, dar din perspectiva discursurilor puterii, care e prezenta in sala cu doar 20 de senatori si deputati„, a relatat el in timpul procesului de vot derulat in plen.
Ulterior, Pasca a relatat ca, avand in vedere rezultatul votului, USL asteapta ca presedintele Romaniei sa nominalizeze viitorul premier din cadrul acestei aliante politice. „Noi am dori ca primul ministru desemnat sa fie domnul Victor Ponta. Aceasta este asteptarea noastra, dar, personal cred ca seful statului va trage de timp. Va nominaliza un nou premier Ungureanu, un Boc 17… E parerea mea. Noi totusi suntem pregatiti pentru a intra la guvernare, daca se va vrea”.
Stefan Buciuta, deputat al minoritatilor ucrainene din Romania, a refuzat sa spuna daca a fost pro sau contra motiunii USL. „Am praticipat la vot, votu-i secret si… Cu bile am votat. Dupa-masa-s consultari, la presedinte, toate partidele, inclusiv minoritatile. Cred ca totusi, domnul presedinte, cum a zis inainte ca i-a propus la domnul Ponta, nu stiu daca a fost un lucru serios, probabil ca acum o sa-l insarcineze sa formeze Guvernul. Stiti cum e, cu minoritatile… e bine sa tacem.”
Presedintele trebuie sa desemneze un nou premier
Constitutia prevede ca, odata ce Guvernului i se retrage increderea de catre Parlament – fapt produs azi, dupa votul pentru motiunea USL -, presedintele tarii trebuie sa desemneze un nou premier, in baza unei consultari cu formatiunea politica majoritara in legislativul tarii. “Guvernul al carui mandat a incetat potrivit alineatelor (1) si (2) indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern”, se arata in articolul 110, din legea fundamentala.
Tot in Constitutia Romaniei se prevede faptul ca persoana nominalizata pentru functia de prim-ministru trebuie sa ceara, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. “Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor”.
CITESTE SI:
REACTII – CADERE GUVERN – Presa straina scrie ca Guvernul roman a cazut din cauza masurilor de austeritate
NOMINALIZARE PREMIER – PDL l-a anuntat pe presedintele Basescu ca nu va desemna un nou prim-ministru
Sursa: eMM.ro