Hédi Fried, psiholog și scriitor, supraviețuitoare a Holocaustului, a decedat duminică, 20 noiembrie, la vârsta de 98 de ani. S-a născut la 15 iunie 1924, la Sighetu Marmației.
În 1944 a fost deportată împreună cu familia sa și cu alți evrei din Sighetu Marmației în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Părinții și rudele ei apropiate au murit acolo.
A fost transferată apoi în lagărul de exterminare de la Bergen-Belsen de unde, cu ajutorul Crucii Roșii s-a stabilit în Suedia. Acolo a lucrat ca psiholog și a participat la educarea tinerelor generații, promovând toleranța și înțelegerea între oameni.
A publicat cinci cărți cu conținut autobiografic, care au fost traduse în peste 20 de limbi. Trei cărți au fost traduse în limba română: Frânturi dintr-o viață. Drumul la și de la Auschwitz, A treia viață, Pendulul Vieții – Fragmente, experiente, reflecții – Date istorice și îndrumător pentru profesori.
Hédi Fried a fost distinsă cu medalia Illis Cvorum și a fost numită Europeanul Anului în 1997. Ea a primit în 1998 Natur & Kulturs Kulturpris, un premiu cultural pentru opera ei literară.
În 2015 a fost distinsă cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, la propunerea ministrului afacerilor externe, „în semn de profund respect pentru suferințele îndurate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, pentru contribuția deosebită avută la promovarea valorilor toleranței și la mai buna cunoaștere a istoriei Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască”, și în 2017 cu Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania.
În decembrie 2017 i s-a acordat Premiul Olof Palme pe anul 2017 pentru „eforturile neobosite de apărare a egalității în drepturi a tuturor oamenilor, precum și pentru munca de o viață de a face cunoscute atrocitățile produse de nazism și rasism, violență și prejudecăți”.
În august 2021 Hédi Fried a fost distinsă cu titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Sighet.
Odihnă veșnică!