Vezi VIDEO
Mai multe institutii ale statului, alaturi de organizatii nonguvernamentale vor incerca sa le ofere o mana de ajutor detinutilor din Penitenciarul Baia Mare. Sprijinul va fi orientat pentru gasirea unor locuri de munca dupa eliberare, care, potrivit unui studiu realizat la nivelul inchisorii din municipiul maramuresean, sunt oferite rar celor care au avut probleme cu legea avand in vedere lipsa de calificare a multora dintre ei. O prima masura luata este aceea de a organiza cursuri speciale dupa gratii, initiativa care a starnit un real interes din partea persoanelor private de libertate.
Statisticile arata ca 60% dintre detinutii din Penitenciarul Baia Mare nu au nicio ocupatie, fiind astfel predispusi sa comita noi infractiuni dupa momentul eliberarii. Mai grav este insa faptul ca nivelul de scolarizare este foarte scazut. Aproximativ 15% dintre detinuti nu au fost niciodata la scoala si nu stiu nici macar sa scrie sau sa citeasca. Daca pentru cei care au macar cateva clase se pot organiza cursuri de calificare, pentru cei care sunt analfabeti lucrurile sunt mai complicate.
„Din pacate, una dintre problemele pe care le avem cu persoanele eliberate din penitenciar este ca nu dispun de un nivel minim de educatie, majoritatea cursurilor necesitand un minim de opt clase. Un criteriu care este de excludere este acel al persoanelor care sunt analfabete sau declara ca nu stiu sa scrie si sa citeasca, situatie in care nu le putem oferi niciun curs, deoarece toate implica scrisul si cititul”, a declarat Marius Boga, consilier cariera in cadrul Agentia Judetana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Maramures.
Majoritatea persoanelor aflate in detentie in Penitenciarul Baia Mare sunt sub 60 de ani, dar, din cauza prejudecatilor sau a lipsei de sprijin, rareori pot sa isi gaseasca un loc in societate. Pe langa ajutorul celorlalte institutii implicate in proiect, precum AJOFM Maramures sau ASSOC, se va amenaja un atelier de tamplarie in care detinutii vor invata sa lucrezez cu lemnul.
„Finalitatea proiectului este siguranta comunitatii. Cu cat ei isi gasesc mai repede rolul si locul intr-o cuminitate, cu atat si ceilalti membri beneficieaza de rezultate”, a spus Mihaela Pintea Traian, managerul proiectului.
„Persoanele private de libertate sunt foarte interesate, mai ales atunci cand se apropie de liberare, atunci cand se face acea trecere de la perioada executata la reintegrarea in societate”, a declarat Ana Balogh, asistent social in cadrul Penitenciarului Baia Mare.
Proiectul se afla in etapa de elaborare a unui grup de lucru, prin care se urmareste crearea unei retele de servicii care sa vina in sprijinul persoanelor care parasesc penitenciarul si a familiilor acestora, in vederea cresterii sanselor de integrare in societate.
Sursa: Andrei Gherghel