Conclavul pentru alegerea unui nou papă va fi convocat pe 7 mai la Vatican, conform unor surse citate de Reuters. Data a fost stabilită în urma unei întâlniri private a cardinalilor, care a avut loc după înmormântarea Papei Francisc.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a confirmat luni că conclavul va începe pe 7 mai, conform informațiilor transmise de dpa și preluate de Agerpres.
Ultimul conclav, care l-a ales pe Papa Francisc în 2013, a durat doar două zile și a necesitat cinci tururi de scrutin. În medie, ultimele zece conclave au durat aproximativ trei zile, deși un conclav din secolul al XIII-lea a durat doi ani, nouă luni și două zile.
Conclavul este unul dintre cele mai vechi și mai secrete procese electorale din lume. Conform regulilor de la Vatican, conclavul se deschide tradițional între a 15-a și a 20-a zi de la moartea Papei, adică între 5 și 10 mai.
La momentul decesului Papei Francisc, existau 135 de cardinali cu vârsta sub 80 de ani, eligibili să participe la conclav. Totuși, nu se știe dacă toți vor fi prezenți, conform News.ro.
Cardinalii de 80 de ani sau mai în vârstă nu pot vota în conclav, dar pot participa la întâlnirile zilnice cu ușile închise, numite congregații generale, unde se discută problemele Bisericii.
Persoana aleasă ca papă nu trebuie neapărat să fie un cardinal elector, dar, în practică, aceasta este întotdeauna situația. Cardinalii electori provin din 71 de țări, comparativ cu doar 48 în 2013, când a fost ales Papa Francisc.
Italienii constituie cel mai mare grup național, cu 17 cardinali, urmați de 10 din Statele Unite și 7 din Brazilia. În total, există 53 de cardinali electori din Europa, 23 din Asia, 18 din Africa, 17 din America de Sud, 16 din America de Nord, 4 din America Centrală și 4 din Oceania.
Cardinalii își desfășoară alegerile în Capela Sixtină, sub frescele lui Michelangelo care ilustrează Judecata de Apoi și diverse scene biblice, inclusiv celebra imagine a creației, în care degetele lui Dumnezeu și Adam aproape se ating.
Majoritatea cardinalilor participanți locuiesc într-un hotel din Vatican, situat în spatele Bazilicii Sfântul Petru. Comunicarea cu exteriorul le va fi interzisă – nu vor avea acces la telefoane, televiziune sau internet.
Cuvântul „conclav”, derivat din latinescul „cum clave” (cu cheie), a apărut în timpul alegerii prelungite a lui Celestin al IV-lea, în 1241, când cardinalii au fost închiși într-un palat în ruină.
În afară de prima zi, când se desfășoară un singur tur de scrutin, cardinalii organizează două sesiuni de vot pe zi până când un candidat obține majoritatea de două treimi plus unu. Toți participanții sunt obligați să păstreze secretul votului.
Cardinalii își exprimă votul pe buletine imprimate cu cuvintele latine „Eligo in Summum Pontificem” („Îl aleg ca Suveran Pontif”). Buletinele de vot sunt adunate și arse la sfârșitul sesiunilor de dimineață și după-amiază, iar fumul rezultat se ridică dintr-un coș deasupra Capelei Sixtine.
Fumul negru indică voturi neconcludente, în timp ce fumul alb anunță că a fost ales un nou papă. Clopotul mare al Bazilicii Sfântul Petru va suna ca un semn suplimentar al alegerii noului papă.
Semnalele cu fum sunt așteptate în jurul prânzului și la ora locală 19:00 în fiecare zi de votare, dar fumul ar putea apărea mai devreme dacă noul pontif este ales în primul tur de scrutin.
Cum anunță conclavul noul papă
După alegerea papei, un cardinal senior apare la balconul Bazilicii Sfântul Petru și anunță în latină: „Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam” („Vă anunț o mare bucurie. Avem un papă”). El îl identifică pe noul papă prin numele său, traducând prenumele în latină, și apoi anunță numele papal ales de noul lider al Bisericii.
Cele mai frecvente nume papale alese au fost Ioan (23 de ori), Grigorie (16), Benedict (16), Clement (14), Inocențiu (13), Leon (13) și Pius (12). Papa Francisc a fost primul care a ales acest nume, în onoarea Sfântului Francisc de Assisi.
După anunț, noul papă se prezintă pentru a rosti primul său discurs public și pentru a oferi prima binecuvântare „Urbi et Orbi” („Către oraș și lume”) în fața mulțimii adunate în Piața Sfântul Petru.
Câteva zile mai târziu, noul papă va celebra o liturghie care va marca începutul pontificatului său.