Întărirea legăturilor istorice cu frații noștri de peste Prut prin stabilirea de relații de colaborare și înfrățire între județe din România și raioane din Republica Moldova a fost mereu încurajată de Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice din România.
Județul Maramureș a primit propuneri de înfrățire din partea raioanelor Strășeni și Hîncești, care și-au arătat interesul de a stabili relații de cooperare și înfrățire. Ca urmare a acestei inițiative, reprezentanți oficiali și formații de tineri din cele două raioane au fost invitați, în luna mai, să participe la Zilele Maramureșului 2019, unde au prezentat programe artistice în cadrul Festivalul internațional folcloric ”Am fost și-om fi”. Acest prim pas în colaborarea dintre județul Maramureș și raionul Strășeni a fost urmat de vizita oficială a unei delegații a Consiliului Județean Maramureș, care a fost invitat de Consiliul Raional Strășeni să participe, în luna august a anului în curs, la festivitățile ocazionate de sărbătoarea națională ”Ziua Independenței Republicii Moldova – 27 august”. Reprezentanții Maramureșului au fost onorați să împărtășească împreună cu frații de la est de Prut bucuria celebrării Zilei Naționale a Republicii Moldova, care marchează adoptarea Declarației de Independență la 27 august 1991, în urma căreia Republica Moldova a devenit un stat suveran şi independent.
Demersurile pentru semnarea Acordului de cooperare dintre Județul Maramureș și Raionul Strășeni au fost realizate respectând prevederile legale, pentru semnarea acestui acord fiind aleasă ziua de 27 septembrie 2019, cu trimitere la un alt eveniment important: expoziția ”Republica Moldova prezintă”, manifestare derulată în cadrul expoziției de larg consum ”Rivulus Dominarum”. Expoziția organizată de Camera de Comerț și Industrie Maramureș va putea fi vizitată în perioada 27 – 29 septembrie 2019.
Delegația din Republica Moldova este condusă de Nicolae Budu – vicepreședinte al Consiliului Raional Strășeni, din aceasta mai făcând parte Ion Malic – șef Serviciu Juridic, Tatiana Ispas – specialist Serviciu juridic, Natalia Zarea – specialist Secția Cultură și Tudor Gonța – consilier raional.
Semnarea oficială a Acordului de cooperare dintre județul Maramureș și raionul Ștrășeni a avut loc vineri, 27 septembrie 2019, în sala de conferințe a Centrului de Instruire și Marketing ”Gheorghe Marcaș” din cadrul Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, în prezența reprezentanților județului Maramureș și a raionului Strășeni. Evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor de stat a celor două țări. Moderator al acestui moment important pentru județul Maramureș și pentru Raionul Strășeni din Republica Moldova a fost Paul Szaniszlo, consilier superior al Biroului Relații Internaționale, Serviciul Relații Publice din cadrul Consiliului Județean Maramureș. Mesajul de început a aparținut președintelui Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin Tuș, care a mulțumit Consiliului Județean pentru cooperarea neîntreruptă din ultimii ani, dar și tuturor invitaților prezenți la eveniment.
Gabriel Zetea: ”Am semnat un acord cu frații noștri din Republica Moldova”
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, a transmis cuvintul de bun venit pentru delegația din Republica Moldova, subliniind importanța acestui eveniment pentru dezvoltarea unor legături strânse de colaborare cu raionul Strășeni, care speră că se vor concretiza în schimburi economice, comerciale, culturale și educative între cele două comunități.
”Îi mulțumesc președintelui CCI Maramureș, Florentin Tuș, pentru toate protocoalele de colaborare pe care ni le-a propus în ultima perioadă, dar și pentru felul în care se implică în economia județului. Salut prezența alături de noi a oaspeților din Republica Moldova, din Raionul Strășeni, dar și a reprezentanților celorlalte Camere de Comerț din țările învecinate României, partenere ale Județului Maramureș. Actualul Consiliu Județean a insistat foarte mult pe dezvoltarea relațiilor internaționale, deoarece Maramureșul este o zonă economică, turistică și tradițională importantă, care se poate impune ca o regiune deosebită”, a subliniat președintele Gabriel Zetea.
Șeful administrației județene a arătat că Maramureșul a semnat aceste acorduri de înfrățire cu diferite regiuni din Europa tocmai pentru a dezvolta relațiile internaționale, însă acordul semnat cu Raionul Strășeni este un acord cu frații noștri, fiind români cu toții. ”Mi-aș dori ca tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova să vină în România, să ajute la dezvoltarea țării și cât mai mulți români să meargă în Republica Moldova cu același scop, pentru că relațiile interpersonale sunt extrem de importante. Stăm la aceeași masă, astăzi, prieteni și frați, iar cei care vor veni după noi sperăm să facă și mai mult”, a subliniat președintele Gabriel Zetea, care a mulțumit consilierilor județeni pentru faptul că au susținut această înfrățire, la fel cum au susținut toate proiectele Consiliului Județean în acești peste trei ani de activitate.
Nicolae Budu – vicepreședintele Consiliului Raional Strășeni desemnat pentru a semna Acordul de cooperare și-a exprimat speranța în stabilirea unor legături de colaborare și înfrățire cu județul Maramureș, care se adaugă astfel celorlalte legaturi de înfrățire stabilite de raionul Strășeni cu județe din România. ”Am simțit căldura maramureșenilor de fiecare dată când am fost prezent în județul acesta frumos și doresc să vă asigur că veți fi primiți cu aceeași căldură de locuitorii din Strășeni. Oriunde veți veni în Moldova să știți că drumul spre Chișinău trece prin Strășeni, deci vă rugăm să nu ne ocoliți”, a precizat Nicolae Budu – vicepreședintele Consiliului Raional Strășeni.