Parchetul General a inchis dosarul in care ANI il acuza pe Klaus Iohannis de conflict de interese, procurorii stabilind ca acesta nu a incalcat legea atunci cand a semnat in calitate de primar al Sibiului un contract cu o tipografie detinuta de Forumul Democrat al Germanilor.
In solutia de clasare a Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prezentata de Gandul, se arata ca folosul material rezultat in urma semnarii de catre primarul Sibiului a contractului a fost obtinut de Tipografia Honterus, nu si de catre Klaus Iohannis.
„In speta, folosul material obtinut ca urmare a semnarii, de catre Klaus Werner Iohannis, in calitate de primar al municipiului Sibiu, a contractului de prestari-servicii nr. 71/23.12.2010, avand ca obiect «Servicii de informare si publicitate in vederea implementarii proiectului POS CCE SMIS 4915, contract de finantare nr. 117/321/28.08.2009, Implementarea conceptului de administratie electronica la nivelul municipiului Sibiu», contract incheiat cu S.C. Tipogafia Honterus S.R.L., respectiv a procesului-verbal de receptie a serviciilor prestate, incheiat la data de 02.06.2011, precum si aprobarii unui numar de 3 (trei) facturi, in vederea efectuarii platilor, catre S.C. Tipografia Honterus S.R.L., s-a realizat in beneficiul S.C. Tipografia Honterus S.R.L. Sibiu”, au scris procurorii in documentul citat.
Parchetul instantei supreme a mentionat ca primarul Sibiului nu s-a aflat in raporturi de munca, dupa cum rezulta din probele administrate in dosar, cu Tipografia Honterus, societate al carei asociat unic era, la acea data, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, si nici cu FDGR.
„In acest sens, aratam ca, prin adresa nr. 1148/11.11.2013, Forumul Democrat al Germanilor din Romania a comunicat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, faptul ca domnul Klaus Werner Iohannis (cu datele de stare civila din dosar) nu a avut si nici nu are calitatea de angajat al Forumului Democrat al Germanilor din Romania, mentionandu-se faptul ca aceasta functie este una onorifica; de asemenea, s-a mai aratat ca d-l Klaus Werner Iohannis nu a beneficiat, din partea F.D.G.R., de servicii sau foloase de orice natura, neaflandu-se, in raporturi comerciale, cu respectiva asociatie. Totodata, prin adresa cu numarul 2827/18.06.2014, Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu a comunicat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, faptul ca domnul Klaus Werner Iohannis (cu datele de stare civila din dosar), nu figureaza angajat sau fost angajat al Forumului Democrat al Germanilor din Romania si nici al Tipografiei Honterus”, se mai arata in documentul citat.
Procurorii au precizat ca raportul de munca „ia nastere din relatiile sociale reglementate de lege, dintre o persoana fizica, pe de o parte si, ca regula, o persoana juridica – pe de alta parte -, ca urmare a prestarii unei anumite munci, de catre prima persoana, in folosul celei de a doua, care, la randul ei, se obliga sa o remunereze si sa creeze conditiile necesare prestarii acelei munci; asadar, subiectele raportului juridic de munca sunt angajatorul si salariatul”.
Decizia procurorilor are ca efect reluarea dosarului civil de conflict de interese. Aceasta cauza este distincta fata de dosarul de incompatibilitate judecat acum la Curtea Suprema, a precizat Gandul.
In august 2013, ANI l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese in cazul unui contract semnat in decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, detinuta de Forumul Democrat al Germanilor, al carui presedinte era. ANI a sesizat in acest caz Parchetul General pentru infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Procesul civil in care Iohannis contesta raportul ANI de conflict de interese este judecat la Curtea de Apel Alba Iulia. Pe 12 martie, instanta a solicitat Parchetului General sa ii comunice daca a inceput urmarirea penala ii urma sesizarii trimise de ANI pe aceeasi speta. In 19 martie, judecatorii au decis suspendarea procesului pentru ca procurorii au inceput urmarirea penala. Reprezentantii Parchetului General au confirmat pentru Gandul ca au inceput urmarirea penala, dar au subliniat ca urmarirea penala a fost inceputa pentru faptele incriminate de ANI, si nu pe numele lui Iohannis. Noul Cod de Procedura Penal prevede ca practic procurorii sa inceapa verificarea aproape in toate cazurile in care sunt sesizati.
Sursa: Mediafax