În data de 27.03.2018, în jurul orei 3.30 dimineața, la Punctul de lucru Băiuț, la galeria Breiner Orizont 0, datorită unei viituri de apă de mină, digul de la intrarea în galerie a fost distrus, debușarea de apă de mină conducând la poluarea pârâului Lăpuș, afluent al Someşului, a aproximativ 400 m din drumul județean Băiuț – Tg. Lăpuș, afectând de asemenea și suprafeţe de teren aflate în vecinătatea galeriei. S-a constatat că apa de mină are o culoare roșiatică specifică.
O posibilă cauză a acumulării mari de apă din spatele digului se datorează pătrunderii in subteran a apelor de suprafaţă rezultate din topirea zăpezii, perimetrul minier având foarte multe zone de surpare de mari dimensiuni.
Au fost anunțate instituțiile abilitate și la fața locului s-au deplasat reprezentanți ai Companiei Remin și ai I.S.U. Maramureș, Administratia locală, S.G.A. Maramureș și Garda de Mediu Maramureș.
Perimetrul minier Breiner, aflat în fosta administrare a C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare, a fost aprobat la închidere prin H.G. 898/2002.
Lucrările de închidere și ecologizare au fost executate de operatorul minier susmenționat, asistența tehnică fiind asigurată de către S.C. MONS MEDIUS S.R.L. Baia Mare și S. CONVERSMIN S.A., proiectantul general al lucrărilor fiind S.C. I.C.P.M. S.A. Baia Mare.
Lucrările executate au fost recepționate în data de 25.05.2006, conform procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr.176938, iar după expirarea perioadei de garanție a fost efectuată recepția finală, fiind încheiat procesul verbal R.F. cu nr.601781/25.07.2008.
Deși a trecut un an de la dezastru ecologic din Băiuț, nu s-a luat nicio măsură în ce privește celelalte guri de mină din localitate. Oare trebuie să mai așteptăm un dezastru ca să se facă ceva?