Vezi VIDEO
Legea interpretabila lasa uneori fara ajutorul social persoane care au nevoie disperata de banii respectivi. Este si cazul unei familii din Maramures care a ramas fara sprijinul financiar, dupa ce animalele din gospodarie li s-au inmultit. Cei doi localnici din Remetea Chioarului au detinut initial trei capre si un tap, insa au avut nesansa ca animalele sa aiba patru iezi la scurt timp dupa ce au depus dosarul pentru sprijinul financiar. Oamenii spun ca banii le erau necesari pentru a-si cumpara de mancare.
Lunar, Agentia de Plati si Inspectie Sociala Maramures dispune suspendarea platii unor ajutoare sociale pentru persoane care nu mai indeplinesc conditii de eligibilitate. O masina, un cont in banca sau un animal in plus detinut in gospodarie pot duce la suspendarea sprijinului financiar. A patit-o si o familie din Remetea Chioarului. Fiul celor doi maramureseni, Emil Pop, a aratat ca initial au detinut in gospodarie patru caprine, ceea ce le dadea dreptul la ajutorul banesc. Numai ca la putin timp de la acceptarea dosarului la plata, animalele s-au inmultit si au mai avut patru iezi.
Autoritatile au aflat despre acest lucru, iar familia s-a vazut pusa in situatia de a da inapoi banii care nu sunt deloc putini, tinand cont ca era singurul venit din care isi procurau alimente. „Dansii ii pune acum sa dea banii inapoi. Pe un an de zile vine 26 de milioane (n.r., lei vechi), pentru ca i-au depistat ca au opt capre. Dansii de la primarie o trebuit sa stie legea, sunt o gramada care au vaci, masini, scutere. Toate taxele acestea vin numai la noi, la omul de rand. Era un sprijin. Cumparam painea si ceva alimente macar pe o luna”, a relatat Emil Pop.
Oficialii Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures au aratat ca in acest caz n-au facut altceva decat sa respecte legea. Singura masura la care au putut recurge in urma unei contestatii depusa de familia in cauza a fost sa dispuna ca banii reprezentand ajutorul social sa fie recuperati doar din momentul in care in gospodarie au aparut si iezii buclucasi. Specialistii institutiei au aratat ca se confrunta frecvent cu cazuri similare in care oamenii raman fara sprijin financiar tocmai pentru ca uita sa-si declare toate bunurile sau pentru ca nu mai indeplinesc conditii de eligibilitate.
„Cele mai dese motive, cel putin in ultimii ani, au fost detinerea de animale peste numarul mentionat in Hotararea de Guvern 50/2011, detinerea de terenuri cu suprafete mai mari decat cele mentionate in Hotarare sau alte bunuri. Exista situatii in care membrii familiilor realizeaza venituri”, a spus directorul Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures, Ovidiu Morar.
Anul trecut, la nivelul judetului Maramures, s-a dispus sistarea ajutorului social pentru aproximativ o mie de persoane. Circa 10% dintre acestia au depus contestatii, iar in unele situatii s-a decis reluarea acordarii ajutoarelor sociale pentru ca suspiciunile nu s-au confirmat. De altfel, angajatii institutiei spun ca persoanele care se considera nedreptatite pot sa conteste hotararea de suspendare a sprijinului financiar.
In urma inregistrarii acesteia se fac verificari, iar in functie de rezultat se iau masurile care se impun: fie se mentine sistarea ajutorului social, fie oamenii sunt repusi in drepturi.
Sursa: Camelia Tocaci