Deciziile guvernantilor dau peste cap planul de scolarizare pentru anul viitor. Sindicalistii din invatamant au anuntat faptul ca banii destinati invatamantului nu vor fi suficienti nici dupa 1 ianuarie. Practic, bugetul propus pentru unitatile scolare nu le va ajunge ”nici pe o masea” managerilor, care se vor afla in imposibilitatea de a achita salariile pe toata durata anului.
Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si presedinte al organizatiei maramuresene, Liviu Marian Pop, a crede ca fondul de salarii pentru dascali va ajunge doar pana in luna iunie a anului 2010. “Activitatea se va injumatati. Suma propusa acopera doar jumatate din cheltuieli. In cazul grupurilor scolare, sumele propuse nu acopera orele de practica tehnologica, colegiile tehnice nu vor mai primi finantare pentru clasele de bilingv, intensiv informatica si intensiv engleza, in timp ce liceele tehnologice vor primi banii doar pana in luna iunie a anului 2010. Un exemplu in acest sens este Liceul de Arta”, a explicat Liviu Marian Pop.
Un alt aspect pentru care sindicalistii vor cere explicatii reprezentantilor Executivului este numarul maxim de elevi dintr-o clasa, cu atat mai mult cu cat remuneratia profesorilor va depinde de asta. “Guvernantii nostri au lucrat la un proiect de hotarare prin care s-a decis remunerarea cadrelor didactice in functie de numarul de elevi. Ni se pare o masura nedreapta, daca tinem cont de faptul ca acest coeficient difera in functie de mai multi factori. In acest moment, se conditioneaza un numar de 30 de elevi intr-o clasa. Exista unitati scolare din mediul rural unde numarul de elevi nu depaseste 13-14 elevi si atunci ce facem?” – se intreaba Pop.
Presedintele SLIMM a tinut sa aprecieze se acorda un buget fix pentru salariile cadrelor didactice, lucru aberant deoarece exista unitati unde predomina dascalii debutanti, in timp ce in altele predomina dascalii cu gradul I didactic. “In acest caz, ne-am putea intalni cu situatia in care in unele unitati sa fie atrasi profesorii fara experienta”, a apreciat Pop.
La nivel local, o solutie in acest sens oferita de sindicalisti este regandirea intregii retele scolare. “Ar trebui realizata o incadrare intre un minimum si maximum al bugetului pentru fiecare unitate scolara in parte, datorita diferentelor dintre acestea. In acest moment, sunt 214 de unitati de invatamant in judet, asadar, de indata ce va fi stabilit costul standard pe elev vom vedea ce masuri se pot lua pentru regandirea intregii retele scolare”, a spus presedintele SLIMM.
Acesta a remarcat faptul ca abrambureala e cuvantul de ordine pentru anul 2010, dar ca sindicatele nu vor permite ca procesul educational sa se deruleze in conditii neprielnice pentru elevi si dascali. “Este aberant sa ai un plan de scolarizare, sa ai elevi, dar sa nu ai bani sa intretii educatia. Nu putem fi de acord ca procesul instructiv-educational sa nu functioneze asa cum trebuie”, a spus Liviu Marian Pop.
Agitatia din educatie va continua si din cauza implementarii Legii Salarizarii Unitare incepand cu data de 1 ianuarie 2010.
“Am auzit o declaratie a consilierului primului ministru care spunea ca se va lua decizia unui concediu fortat fara plata si in primul trimestru al anului 2010. Nu ni se pare normal ca acest lucru sa fie valabil in toate sectoarele sistemului bugetar. Statisticile arata faptul ca in ultimii noua ani s-au facut angajari, de exemplu in sanatate cu 19,6% si in administratie cu 60%, in timp ce la noi numarul angajatilor a scazut cu 1%. Numarul posturilor a crescut si anul trecut in sistemul educational cu 14.000, in timp ce in administratie cu 1.000”, a conchis Liviu Marian Pop.
Sursa: Catalin Tineghe