Vezi VIDEO
Absolventii de studii superioare au sansa de a efectua un stagiu de sase luni, dupa debutul in profesie pentru a dobandi abilitati practice in domeniul in care s-au pregatit. La finalul perioadei de stagiatura, angajatorul va elibera un certificat care confirma pregatirea profesionala a tanarului. Agentii economici care vor efectua perioade de stagiu cu absolventii de studii superioare vor beneficia de bani de la stat.
Legea stagiaturii absolventilor de studii superioare a devenit functionala din acest an. Prevederile legislative sunt menite sa elimine situatiile in care fostii studenti sunt respinsi la angajare din cauza lipsei de experienta profesionala. Intre angajatorul si absolventul de studii superioare care isi face stagiatura se incheie un contract individual de munca pe o perioada determinata.
„Aceste norme si legi stabilesc cadrul legal prin care perioada de sase luni dupa absolvirea studiilor superioare reprezinta o perioada in care acel absolvent ia contact cu activitatea practica, perioada in care angajatorul poate selecta viitorii salariati, absolventi de studii superioare, poate sa-i modeleze conform planului sau economic pe termen lung, salariatul dobandind acea experienta practica ce tot mai des se cere la angajare. Prima etapa este incheierea unui contract individual de munca pe o durata determinata pe sase luni, si incheierea contractului de stagiu ca si anexa la contractul individual de munca”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
La finalul stagiului, salariatul este supus unei evaluari care va fi facuta de o comisie numita de agentul economic, urmand ca acesta sa primeasca un certificat vizat de ITM prin care se confirma participarea la pregatirea profesionala. Pe toata perioada derularii contractului de stagiu, angajatorul primeste o indemnizatie din bugetul asigurarilor pentru somaj, iar angajatul primeste salariu.
„Aceasta lege speciala a aparut abia in 2013, dar normele lor de aplicare au aparut abia in 2014 prin HG 473, angajatorul putand beneficia in cazul in care opteaza pentru angajarea acestor absoventi de o indemnizatie, o compensatie, care se obtine de la somaj in valoare de 1,5 din indicatorul social de referinta”, a punctat Mircea Onea.
Angajatorul nu poate primi dubla finantare pentru aceeasi persoana. In situatia in care dupa incetarea contractului de stagiu, la initiativa agentului economic, inceteaza si contractul individual de munca, angajatorul nu mai poate beneficia pentru acelasi post de o alta masura de stimulare a ocuparii fortei de munca prevazuta de lege.
Deocamdata, la nivelul judetului Maramures, un singur angajator s-a aratat interesat de a o incheia contracte de stagiu cu cei care au terminat facultatea.
Sursa: Camelia Tocaci