Într-un interviu pentru ziarul Libertatea, Gabriela Scutea, desemnată de Cătălin Predoiu pentru a fi procuror general al României, recunoaşte că în 2012 a făcut Academia SRI.
Şi declară în legătură cu cursurile la SRI următoarele: “L-am făcut în ideea că aveam, începând din anul 2008, diverse discuții asupra unor chestiuni care implicau zona de securitate națională și folosirea unor resurse ale SRI, de când a fost decizia CCR cu „data retention” declarată neconstituțională. M-a interesat să aprofundez niște lucruri. Atât. Nu a fost neapărat cea mai interesantă experiență educativă.”
De menţionat este că potrivit CVului Gabrielei Scutea, încă din 2006 şi inclusiv 2012 era “adjunct al Procurorului General, Laura Codruţa Kovesi, responsabil pentru activitatea Secției judiciare, activitatea de resurse umane și documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanțare externă, precum și audit”, şi nu avea nicio treabă cu securitatea naţională.
Ulterior, până în mai 2013, Gabriela Scurtea fiind consilieră a Procurorului General.
De altfel, Cătălin Predoiu şi Gabriela Scutea se cunosc bine chiar din perioada în care aceasta era mâna dreapta a Laurei Codruţa Kovesi (2006-2013) iar Predoiu era ministru al Justiţiei (2008-2012), amândoi fiind în aceeaşi perioadă apropiaţi ai SRI, Gabriela Scutea urmând cursurile Academiei SRI ca adjunct al PG în timp ce Predoiu era ministru al Justiţiei.
În acelaşi timp, trebuie menţionat că deciziile CCR pe legile Big Brother, iniţiate de SRI, au fost declarate neconstituţionale abia în 2014 şi 2015. Ulterior, decizia 51 a CCR pe ilegalitatea interferării SRI în cercetarea penală a fost dată în februarie 2016.
Scutea mai declară în acelaşi interviu că este de acord ca magistraţii să facă cursuri la Academia SRI pe motiv că SRI şi magistraţii investighează “terorismul”, fiind desemnaţi ca organ de cercetare penală prin ordonanţa 6 din 2016 la care chiar Scutea şi-a adus aportul, fiind o apropiată a SRI: “Dar ca idee sunteți de acord ca magistrații să facă cursuri la Academia SRI? -De ce nu? Gândiți-vă că ei sunt desemnați autoritate pentru investigarea terorismului. Nu a fost un curs la care m-am dus eu pentru că mi-am găsit prieteni.”
Ce uită să spună Gabriela Scutea publicului este că din 2016 şi până în 2020, SRI şi procurorii n-au investigat niciun caz de terorism în România.
În ceea ce priveşte DNA, Gabriela Scutea are o viziune inedită: “vrea să dea viteză la DNA” (sic!) “O să ne punem în temă în mod reciproc, pentru că nu ne cunoaștem, eu și domnul Bologa. O să văd și proiectul dumnealui managerial și, practic, trebuie să dăm viteză la DNA”, a declarat aceasta.