Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu s-a prezentat marti la Directia Nationala Anticoruptie, fiind citat in dosarul Microsoft. Daniel Funeriu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2009 — 2012, este acuzat de abuz in serviciu, constand in aceea ca ar fi semnat si promovat spre aprobare ”Nota privind licentele Microsoft utilizate de catre MECTS in scoli”, in care se atesta, contrar dispozitiilor legale privind achizitiile publice si a clauzelor contractuale din Acordul cadru nr. 32 din 12 august 2009, ca acesta ”permite incheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente MECTS, pentru scoli”, toate acestea in conditiile in care HG nr.460/ 2009 nu a reglementat situatia licentelor destinate unitatilor de invatamant.
„Consecinta a fost incheierea contractului de furnizare produse nr. 108 din 17 august 2011 in baza caruia MCSI a efectuat plati totale de peste 8,8 milioane euro; prin adresele nr. 10126 din 19 ianuarie 2011 si nr.12211 din 5 iulie 2011, ar fi comandat MCSI inchirierea unui numar de 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sistemele de operare Windows Server in conditiile in care necesarul de licente a fost stabilit fara a tine seama de configuratia hardware a computerelor, fiind luate in calcul toate statiile de lucru si serverele achizitionate in perioada 2001-2008 prin programele SEI1 — SEI5 si rural; in data de 17 august 2011, ar fi incheiat un contract de furnizare produse, in baza caruia MCSI s-a obligat sa plateasca pretul aferent numarului total de 179.259 licente mai mare cu 72.990 fata de numarul de licente utilizabile in sistemul educational in raport cu numarul de computere compatibile cu noile produse software, avand drept consecinta crearea unei noi obligatii de plata a unui pret cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decat pretul pentru inchirierea licentelor efectiv utilizabile”, sustin procurorii.
In 3 octombrie, presedintele Traian Basescu a anuntat ca a aprobat cererea privind inceperea urmaririi penale in cazul celor cinci fosti ministri anchetati in dosarul Microsoft, printre care si fostul ministru al educatiei Daniel Funeriu.
Presedintele Basescu a tinut sa sublinieze ca din documentele care exista in dosar „nu toate vinovatiile sunt la fel”, aratand ca acelasi lucru rezulta si din referatul procurorilor. „Spre exemplu, Daniel Funeriu — nu exista nici o suspiciune cu privire la bani, la mita si asa mai departe. Este doar in zona de eventual abuz in serviciu”, a spus seful statului.
In 26 septembrie DNA a cerut ridicarea imunitatii pentru inceperea urmaririi penale pe numele a noua fosti ministri, in dosarul privind presupuse fapte de coruptie in cazul mai multor contracte referitoare la licente IT de sute de milioane de euro.
Laura Codruta Kovesi a transmis atunci procurorului general referatul in vederea sesizarii Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Șerban Mihailescu, in vederea sesizarii Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Dan Nica, in vederea sesizarii presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Adriana Țicau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu.
DNA a fost sesizata la 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al prim-ministrului, ca urmare a actiunii de control efectuate la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale.
DNA a precizat ca, intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului comercial de inchiriere licente din 15 aprilie 2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programului ”Sistem Educational Informatizat” (SEI), s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte.
Sursa: Agerpres