Raportul anual privind libertatea religioasă din România a fost dat publicităţii în data de 15 septembrie a.c., iar în acesta sunt semnalate atât progresele, cât şi abuzurile înregistrate în acest domeniu faţă de 2005.
Principala observaţie din raport este că autorităţile de la Bucureşti nu au finalizat aplicarea legislaţiei privitoare la restituirea proprietăţilor deţinute de catolici înainte de 1948. Potrivit autorilor, Biserica Ortodoxă evită să returneze bisericile şi restul imobilelor care au aparţinut celorlalte culte, îndeosebi celui greco-catolic.
Comuna Bogdan Vodă figurează de câţiva ani în raport la capitolul abuzuri, semnatarii arătând că tensiunile persistă în localitate ca urmare a ”refuzului constant al preotului ortodox de a restitui biserica greco-catolică enoriaşilor acestui cult, deşi a fost câştigată în instanţă din 2000”.
Scandalurile dintre ortodocşii şi greco-catolicii din Bogdan Vodă sunt de notorietate, chiar în acest an executorul care ar fi trebuit să pună în aplicare sentinţa judecătorească fiind împiedicat să îşi facă treabă. Incidentul nu a fost singular, pentru că asemenea evenimente au mai avut loc la fiecare încercare de retrocedare.
Ortodocşii au precizat că nu sunt de acord cu restituirea, arătând că biserica de lemn este monument istoric şi, în plus, este chiar în curtea noului lor lăcaş de cult.
Şi alţi enoriaşi maramureşeni au invocat acelaşi pretext, raportul Departamentului de stat al SUA făcând referire concretă la cazul din Vadu Izei.
Şi Săpânţa figurează ca bilă neagră la capitolul drepturi religioase. ”Greco-catolicii din localitate au decis să îşi construiască biserică după ce au văzut că nu pot intra în proprietatea celei revendicate. În ultimii trei ani, consiliul local, sub influenţa preotului ortodox, a refuzat să elibereze autorizaţia de construcţie, iar greco-catolicii au deschis proces”, s-a scris în raport.
Tot la capitolul legat de abuzuri este menţionată şi Prefectura Maramureş. ”O asociaţie greco-catolică s-a plâns ministrului administraţiei şi internelor de atitudinea negativă a unora dintre prefecţi, cum sunt cei din Vâlcea, Satu Mare, Maramureş şi Alba, faţă de Biserica Greco-Catolică.”
De asemenea, sunt menţionate autorităţile din Baia Mare. Autorii au precizat Martorii lui Iehova au acţionat în instanţă primăria după ce aceasta a pretins taxe şi impozite locale chiar şi pentru perioada în care religia nu era recunoscută legal. Adepţii acestei credinţe au mai acuzat şi faptul că abia în luna mai a acestui an le-a fost acceptată prezenţa în Penitenciarul Baia Mare şi s-a încheiat un protocol de colaborare pentru a li se oferi deţinuţilor asistenţă religioasă, deşi s-a cerut acest lucru încă de la începutul lui 2006.
Raportul conţine şi aprecieri pozitive, dar nu la adresa Maramureşului. La modul general este apreciată dorinţa României de asumare a istoriei şi de a recunoaşte Holocaustul pe teritoriul ţării, însă ideea care persistă în document este aceea că minorităţile religioase din ţară sunt încă persecutate.
Sursa: Meda Muntean