În ședința de joi a Secției de Filologie a Academiei Române au fost înaintate mai multe propuneri pentru noi membri ai academiei. Printre cei propuși a fost și Mircea Cărtărescu, care a primit însă doar două voturi.
În 2016, Cărtărescu a criticat modul în care sunt acceptați noi membri în Academia Română.
„Aflu că patriarhii României culturale, Neagu Djuvara și Mihai Șora, nu sunt academicieni. Cum nu sunt nici Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu. Atunci cine, Doamne iartă-mă, e în Academie? Cine-a făcut primirile în ultimii 25 de ani și pe ce criterii? Nu cumva cineva a lăsat să intre în acest for toată intelighenția pesedistă, naționalistă și anti-occidentală? Mă-ntreb și eu așa. până La urmă, cine controlează Academia Română?”, a scris Cărtărescu într-o postare pe Facebook, conform sursei citate.
Mircea Cărtărescu este probabil cel mai cunoscut scriitor român și a fost propus de mai multe ori pentru premiul Nobel pentru literatură.
Fiecare secţie a Academiei analizează propunerile primite, conform condiţiilor prevăzute de stătut, pe baza unui dosar care trebuie să conţină obligatoriu cel puţin o recomandare a unui membru al Academiei Romane şi/ sau a unei instituţii competente.
Dosarul trebuie să cuprindă şi un memoriu de activitate, un Curriculum vitae, lista publicaţiilor candidatului şi o selecţie de 12 lucrări semnificative alese de candidat.
Potrivit site-ului Academiei, toate recomandările existente din portofoliul unei secţii sunt supuse votului secret, stabilindu-se astfel o ”listă scurtă de candidaţi eligibili”. Apoi, vor fi supuse votului secret numai candidaturile din ”listă scurtă”, iar în funcţie de rezultat, secţia poate supune Prezidiului doua propuneri, pentru fiecare loc vacant.