Academicianul Emil Burzo ar putea primi titlul de „Cetăţean de onoare al Județului Maramureş”. Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean de Joi, 26 Septembrie, primul proiect este ”acordarea Titlului de „Cetăţean de onoare al Județului Maramureş” domnului Academician Emil Burzo”.
Emil Burzo este Preşedinte al Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române (din 2010).
Absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” (1969) și al Facultății de Mecanică a Universității Tehnice din Cluj (1958). În 1970 și-a luat doctoratul în fizică la Universitatea din Timișoara. A ocupat diferite funcții: inginer la uzinele ,,Carbochim” din Cluj (1958–1963); inginer la serviciul tehnic și lector asociat la Universitatea ,,Babeș-Bo1yai” din Cluj; cercetător științific la Institutul de Fizică Atomică și la Institutul de Fizică și Tehnologia Materialelor din București (1969–1990), profesor la Facultatea de Fizică a Universități ,,Babeș-Bolyai” (din 1990) și decan al Facultății de fizică (1992–2000). Este director al Centrului de Excelență ,,Fizica Corpului Solid” din cadrul universității clujene. Conduce pregătirea prin doctorat în specialitățile Fizica corpului solid (fizicieni) și în Știința materialelor (ingineri). A fost invitat, în calitate de profesor, la Universitatea „J. Fourier” din Grenoble și la Universitatea ,,Carnegie-Mellon” din Pittsburg.
A susținut prelegeri la universități din Austria, China, Franța, Germania, Olanda, Polonia, Rusia, Spania, S.U.A. etc., precum și lecții invitate la conferințe internaționale.
În activitatea științifică a obținut rezultate cu caracter prioritar pe plan internațional, printre care menționăm: evidențierea efectelor vecinătății atomice locale asupra momentelor magnetice 3d, elaborarea unui model al magnetismului indus prin câmpul de schimb, evidențierea momentelor efective induse de temperatură în cazul metalelor 3d, precum și efecte de blocare a fluctuațiilor de spin de către câmpul intern, evidențierea rolului interacțiunilor de schimb asupra gradului de itineranță a metalelor 3d etc. A studiat structurile electronice ale compușilor pământurilor rare cu metale din grupa 3d și a justificat polarizările negative ale stărilor delocalizate 4d și 5d etc. A studiat noi tipuri de materiale folosite ca elemente de memorie.
A elaborat și a studiat proprietățile fizice a peste 150 de noi sisteme de aliaje, compuși intermetalici sau materiale supraconductoare și a dezvoltat modele care să justifice comportările fizice ale acestora. Aceste studii au condus la evidențierea aplicabilității în tehnică a unor noi tipuri de materiale magnetice. Rezultatele cercetărilor se regăsesc în 510 de lucrări științifice, majoritatea apărute în reviste intonaționale. A publicat 24 de cărți în edituri de prestigiu din țară și 18 în străinătate. Lucrările științifice elaborate sunt frecvent citate în literatura științifică, iar rezultatele cercetărilor sunt reproduse în manuale și volume de specialitate apărute pe plan internațional.
Președinte al Comisiei de Știința Materialelor a Academiei Române, președinte al Asociației Române de Știința Materialelor, al Societății Române de Materiale Magnetice, vicepreședinte al Societății Române de Fizică, membru în Consiliul Uniunii Balcanice de Fizică, Felow la Institute of Physics (Marea Britanie); editor la Editura Springer Verlag (Germania). Face parte din comitete de redacție ale unor reviste internaționale. Doctor honoris causa al Universității de Vest din Timișoara (2004), Universității ,,Ovidius” din Constanța (2005), Universității Tehnice din Cluj-Napoca (2006), Universității ,,Valahia” din Târgoviște (2008), Universității din Oradea (2011), Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș (2013). Este Felow al Institutului de Fizică din Marea Britanie (1994). A fost distins cu Premiul „Dragomir Hurmuzescu” al Academiei Române (1971), Premiul de Excelență ,,Opera Omnia” al Ministerului Educației și Cercetării (2000), Premiul Academiei Maghiare (2001), Premiul „Grigore Moisil” pentru științe exacte acordat de Marea Lojă Masonică din România (2013), Ordinul Național ,,Serviciul Credincios” în grad de Comandor (2000), Ordinul pontifical „San Gregorius Magni” în grad de Cavaler acordat de Papa Francisc (2012), „Crucea Transilvană” conferită de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului (2015), Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (2015). Este ,,Senior al cetății” și cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca și cetățean de onoare al comunei Târlișua (Bistrița-Năsăud).