Vezi VIDEO
Mai multe familii din Maramures au decis sa ia acasa un copil din mediul institutionalizat, pe perioada sarbatorilor pascale. Chiar daca de aceasta data nu a fost derulat niciun program national care sa ii incurajeze pe parinti sa ii integreze pe copiii din casele de tip familial intr-o familie, cativa maramureseni si-au aratat disponibilitatea de a avea grija de micuti pentru cateva zile.
Asistentii sociali arata ca o astfel de experienta este foarte benefica pentru copii, insa este foarte important ca familia sa pastreze legatura cu micutii si dupa aceasta perioada, pentru ca, in caz contrar, acestia pot suferi o dezamagire mult prea mare. In apropierea sarbatorilor de Pasti, aproape 30 de familii au facut cereri pentru a-i lua pe copii acasa.
„Avem familii prietene ale copiilor sau familia extinsa – care vin sa ia copilul acasa de sarbatori, sa invoiasca un copil in familie. Anul asta, am avut undeva in jur de 28 – 30 de solicitari. Acest tip de relatie a copilului cu familia are efecte pozitive asupra copilului, pentru ca asa cum va spuneam, copilul este invoit nu doar de sarbatorile pascale, si de ziua lui sau de ziua celorlalti membri din familie”, a precizat sefa serviciului Management de caz din cadrul DGASPC Maramures, Elena Onorica Mare.
In conditiile in care relatia dintre copil si familie este intretinuta pe termen lung, aceasta are efecte benefice asupra micutului, insa sunt si situatii in care unii solicitanti ii tin pe copii doar pentru cateva zile si apoi uita de ei. Ulterior, ei asteapta vizita familiei si traiesc o dezamagire foarte mare daca aceasta nu mai apare, in unele cazuri fiind necesara interventia psihologului.
„Au fost si situatii cand am avut in derulare cu ceva timp in urma programe in care familii au solicitat sa fie invoit copilul in familia dansilor, l-au luat pe copil in familie, dar nu au continuat sa viziteze copilul, nu au pastrat legatura cu si dezamagirea copilului este foarte mare. Copiii isi pun sperante in acea familie, asteapta sa fie dus, sa fie vizitat, copilul nu intelege ce a gresit”, a mai aratat Elena Onorica Mare.
Pentru ca micutii sa poata primi o invoire si sa isi poata petrece sarbatorile intr-o familie, solicitantii trebuie sa depuna o cerere insotita de o serie de documente care atesta ca acestia sunt sanatosi, nu au cazier sau ca isi permit sa le ofere copiilor un trai decent.
In interval de o saptamana, asistentii sociali aduna mai multe informatii cu privire la familie si fac o ancheta sociala, dupa care copilul poate sa petreaca mai multe zile impreuna cu persoanele care au solicitat acest lucru.
Sursa: Gabriela Kuhajda