Uitati de gaurile negre! Iata o intrebare cu adevarat importanta despre cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider: Cat de repede poate sa decongeleze o pizza?
Editorii revistei Scientific American – o populara publicatie din SUA – au incercat sa gaseasca raspunsul la aceasta intrebare, pe baza ratei si a energiei generate in momentul coliziunilor dintre particule.
In acest sens, Scientific American a luat in considerare coliziunile dintre fasciculele de ioni grei – care se vor produce in interiorul LHC peste cativa ani si care vor genera o energie mai mare decat ciocnirile dintre protoni.
Potrivit weblog-ului Cosmic Variance, un jurnal online tinut de cinci fizicieni si astrofizicieni americani, puterea maxima a unui fascicul de protoni este de 10.000 de miliarde de wati. Un cuptor cu microunde normal produce intre 500 si 1.000 de wati. Luandu-se in calcul o putere de 700 de wati, s-a ajuns la concluzia ca acesta ar avea nevoie de sase minute pentru decongelarea unei pizza.
Raportat la acest calcul, LHC ar face acelasi lucru in doar 30 de nanosecunde (a miliarda parte dintr-o secunda).
Acest calcul presupuse, desigur, ca fasciculul de energie sa poata fi proiectat pe intreaga suprafata a pizzei. In realitate, raza n-ar face altceva decat sa strapunga pur si simplu preparatul culinar. Din acest motiv oamenii de stiinta de la CERN manevreaza cu foarte mare atentie fasciculul de protoni.
In 2003, in urma unei defectiuni la un magnet al acceleratorului Tevatron – concurentul LHC, raza a produs doua gauri in componentele tunelului. Acceleratorul a fost reparat si repus in functiune dupa doua saptamani.
CITESTE SI:
Sursa: Agerpres