Vezi VIDEO
Nimeni nu a putut explica deocamdata cum s-a putut intampla ca un zid de cateva sute de kilograme sa se prabuseasca dintr-o lovitura peste un muncitor despre care s-a spus ca ar fi vrut sa indeparteze tencuiala de pe zid cu un rotopercutor. La multe intrebari trebuie sa se gaseasca raspuns dupa accidentul mortal de munca de la Spitalul Judetean Baia Mare. Pana in prezent s-a stabilit in mod oficial cauza mortii barbatului de 47 de ani mort sub daramaturile zidului care s-a urnit peste el.
Rezultatele necropsiei au fost facute publice in cursul zilei de azi, 26 octombrie, iar potrivit medicilor legisti angajatul in varsta de 47 de ani a decedat pe loc. Raportul a indicat ca angajatul – Aurel Cozma – a suferit mai multe fracturi si rupturi interne, moartea fiind aproape instantanee prabusirii zidului la care se efectuau lucrari de consolidare.
„In urma autopsiei s-au descoperit leziuni foarte severe, leziuni prin strivire la nivelul extremitatii cefalice cu dilacerarea completa a substantei cerebrale, rupturi interne la nivelul toracelui, atat la nivelul plamanului, cat si la nivelul inimii si vaselor principale, rupturi ale organelor interne abdominale, fracturi ale bazinului, extremitatilor, toate acestea facand practic imposibila supravietuirea. Decesul a aparut in urma unui stop cardiorespirator, cauzat de ruptura organelor interne„, a declarat pentru eMaramures directorul medical al Spitalului Municipal „Dr Constantin Opris”, Radu Dragos.
Cazul se afla in investigarea Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare, politisti si inspectori de munca avand de stabilit imprejurarile in care a survenit acesta. Lucrarile au fost sistate in zona, iar, la locul, tragediei colegii de munca ai barbatului si rudele acestuia au aprins lumanari. Oficialii ITM Maramures au aratat ca ancheta este in curs, dar pana la prezentarea concluziilor va mai trece o buna bucata de timp. Deocamadata se verifica actele firmei la care era angajat barbatul, se iau declaratii si se analizeaza proiectul de reabilitare a Spitalului Judetean pentru a se stabili ce lucrari erau prevazute la parterul institutiei, in corpul de cladire in care a functionat pediatria si, de fapt, locul in care s-a prabusit peretele.
„Trebuie sa vedem si proiectul. Probabil acel zid a fost facut sau o data cu constructia spitalului sau mai tarziu. Trebuie sa vedem cum s-a facut constructia, trebuie sa cerem de la specialisti si proiectul. Probabil si datorita vibratiilor, acel zid facut din caramida s-a daramat si a cazut peste om. Oricum, inca nu se putem pronunta”, a declarat Traian Rad Taut, inspector adjunct al ITM Maramures.
Lucrarile nu au fost intrerupte total la Spitalul Jucdetean de Urgenta, ci doar in perimetrul in care s-a produs accidentul de munca mortal. Astfel, la cativa zeci de metri, alti constructori si-au reluat munca, declarand senin ca munca lor e periculoasa si se mai pot intampla si tragedii ca si cea din dupa-amiaza de ieri, 25 octombrie.
„De ce sa imi fie frica? A picat numai un zid… Atat… Eu muncesc in siguranta si nu are de ce sa imi fie frica…”, a declarat Traian Mirea, unul dintre muncitori. Un altul, Vasile Berci, a spus ca nu se teme. „Nu am de ce sa imi fie teama. Ma duc cu incredere si atentie. Nu stiu ce s-a intamplat cu el, cred ca e neatentia, nu a vazut… A cazut si asta este…”, a spus barbatul.
Sursa: Anca Popescu Glodan