Vezi VIDEO
Un grav accident rutier, produs in urma cu sase ani in Pasul Mesteacan, a marcat viata unei familii din Somcuta Mare, care spera ca mai exista dreptate pe lume si ca se va gasi vreo instanta care sa le asculte marturiile si care sa tina cont de cei care au vazut cum s-a produs tragedia. Pana acum supravietuitorii evenimentului sustin ca au avut parte doar de dezamagiri si considera ca judecatorii le-au fost potrivnici, scotandu-l nevinovat chiar pe cel care le-a provocat raul.
Povestea trista a inceput in 28 decembrie 2006. Familia Alb din Somcuta Mare a pornit cu masina spre Salaj. In total, erau sase persoane in autoturism. Intr-o curba din apropierea hanului din Pasul Mesteacan, a avut loc o coliziune frontala ce s-a soldat cu un mort. Era capul familiei Alb, aflat la volanul masinii implicate in accidentul de circulatie. Celalalt sofer, ce venea de pe contrasens, a scapat teafar si inclusiv instanta l-a absolvit de orice vina. Tocmai decizia magistratilor a provocat si mai mari rani sufletesti sotiei si fiicei mortului, ambele martore la gravul eveniment rutier.
“Noi ieseam din curba si pe banda cealalta cobora un TIR. TIR-ul s-a dus pe partea lui, a coborat si dupa TIR a aparut o masina, ca sa depaseasca TIR-ul, ma gandesc, care a intrat direct in noi”, a povestit Victoria Alb, sotia soferului care a decedat.
Printr-un calvar sustin ca au trecut sotia si fiica decedatului pe toata durata judecatii. Soferul despre care femeile sustin ca a izbit din plin masina lor a fost achitat de doua ori, chiar daca primele cercetari il indicau responsabil de tragedie. Dupa producerea accidentului a fost realizata o expertiza tehnica judiciara pentru IPJ Maramures, din care a reiesit faptul ca maramureseanul circula regulamentar, iar celalalt sofer, bucuresteanul Cristian Neagu, ar fi intrat pe contrasens. Tot aceeasi expertiza a determinat orientativ vitezele celor doua masini, concluzionand ca Dacia somcutenilor urca cu o viteza de 45-50 km/h, in vreme ce Renault-ul Laguna condus de bucurestean rula cu aproximativ 80-90 km/h.
Supravietuitoarele evenimentului sunt de parere ca s-a dorit ca vina sa fie pusa in carca mortului. Ele au precizat ca o alta expertiza, realizata in 2009, a prezentat o versiune contrara. Astfel, in dosar a aparut un document din care a rezultat ca viteza de deplasare a Daciei era de 54,68 km/h, in vreme ce viteza masinii bucuresteanului era de 48,57 km/h. In aceeasi expertiza, realizata la trei ani de la eveniment, s-a mai indicat ca Dacia ar fi patruns pe contrasens. Sotia celui decedat in accident s-a declarant revoltata de probele contradictorii, in fata carora marturia ei n-a mai contat.
“Nu stiu daca e o persoana chiar atat de influenta de nu se poate face dreptate. Sunt constienta ca nu il aduce nimeni inapoi, dar fiecare care greseste trebuie sa isi plateasca greseala. Fata a implinit 16 ani cu o zi inainte de a muri tatal ei si de atunci nu face nimeni nimic, numai sa isi bata joc de om”, a mai spus Victoria Alb.
La sfarsitul anului 2012, Judecatoria Baia Mare l-a achitat pe Cristian Neagu. Sentinta a fost atacata cu recurs de toate partile, inclusiv de cel care a fost gasit nevinovat pentru producerea accidentului. In 7 februarie 2013, Curtea de Apel Cluj a ajuns la aceeasi concluzie, iar bucuresteanul a fost achitat. Totul a fost bazat pe expertiza care ii era favorabila bucuresteanului. Declaratiile supravietuitorilor nu au mai fost luate in seama, dupa cum sustine avocatul.
“Practic, singura proba in baza careia s-a luat decizia este acea expertiza, nefiind insotita de alte probe sau coroborate cu alte probe, respectiv cele testimoniale”, a declarat Radu Muresan, avocatul care a reprezentat-o pe Victoria Alb in acest dosar.
Avocatul bucuresteanului nu a putut fi contactat pentru a lamuri expertizele si nici pentru precizarea punctului de vedere in legatura cu afirmatiile sotiei si fiicei somcuteanului care si-a pierdut viata dupa impact. Partile implicate in proces se pot reintalni insa in sala de judecata chiar daca recursul a fost respins.
Avocatul familiei din Somcuta Mare a precizat ca va formula o cerere de revizuire, insa acest lucru va fi posibil doar dupa motivarea sentintei de catre Curtea de Apel Cluj. Daca aceasta cale extraordinara de atac va fi respinsa, atunci familia victimei este decisa sa apeleze inclusiv la CEDO.
Sursa: Andrei Gherghel