Vezi VIDEO
9.000 de lei. Aceasta este suma pe care o societate de constructii din Baia Mare a platit-o pentru moartea unui angajat. Barbatul se afla in timpul programului de munca in momentul in care s-a petrecut tragedia. El lucra pe santierul de la Spitalul Judetean din Baia Mare, unde se efectuau lucrari de renovare. A primit sarcina sa sectioneze cu rotopercutorul o portiune de la un perete de sustinere, misiune care insa s-a dovedit a-i fi fatala barbatului de 47 de ani, pentru ca el a fost pur si simplu strivit sub greutatea de cateva tone a zidului.
La sase luni de la moartea angajatului, firma isi desfasoara in continuare activitatea, aceasta fiind sanctionata cu patru amenzi, in valoare totala de 26.000 de lei, pentru ca nu a respectat masurile de securitate in munca. Legea prevede, insa ca in cazul in care societatea sanctionata plateste in termen de 48 de ore contravaloarea amenzii, atunci suma pe care trebuie sa o achite este de doar jumatate din minimul amenzii, adica 9.000 de lei in acest caz. Inspectorii de munca explica pentru ce au fost aplicate amenzile si cine se face vinovat de tragedie, cauza principala pentru producerea accidentului mortal de munca fiind lipsa unui proiect de demolare a zidului sub care muncitorul si-a aflat sfarsitul.
„Sunt mai multe amenzi, in primul rand pentru neinstruirea lucratorului in cazul unor lucrari speciale cum sunt aceste lucrari de demolari, pe urma pentru neluarea masurilor de securitate, in sensul in care trebuiau sa sprijine prin niste metode acel element de constructie, peretele care a strivit victima. Totodata, s-au mai gasit din punct de vedere organizatoric unele neconformitati in cadrul societatii, iar suma totala, la cele patru amenzi, a fost de 26.000 de lei”, a declarat Ovidiu Dobocan, inspector de munca in constructii.
Familia muncitorului sustine ca este nemultumita de rezultatul achetei derulate de Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures si, in special, de amenda incasata de firma la care a lucrat barbatul. Aurel Cosma, muncitorul strivit de zid, a lucrat mai multi ani la societatea Stoneco, firma care a fost amendata pentru neluarea masurilor de securitate in munca. Concubina barbatului, care a ramas singura cu o fetita de cinci ani dupa moartea acestuia, sustine ca societatea i-a uitat dupa ce angajatul a fost inmormantat, si ca singurul sprijin pe care firma l-a mai acordat femeii fiind suportul moral.
„Din partea societatii Stoneco am primit sprijin moral, atat. Din toate firmele astea care au fost implicate nimeni nu a venit sa intrebe ce s-a mai intamplat cu noi, daca fetita are nevoie de ceva, ca ea are doar cinci ani. Ce poti sa ii spui unui copil de cinci ani?! Ca ea nici acum nu stie ca tati nu mai este. Stie ca e plecat la lucru in strainatate. Am fost cu ea la psiholog, dar ma tot intreaba cand vine tatal ei acasa”, a declarat Amelia Nicoara, concubina muncitorului decedat.
Pe langa suferinta femeii, care in urma cu exact sase luni si-a pierdut concubinul, aceasta spune ca a mai primit o lovitura de la viata, fiind lasata pe drumuri dupa moartea barbatului, chiar de familia acestuia.
„Cum i-au anuntat ca el a decedat, ei au si venit in Baia Mare repede, dar interesul lor nu era sa ma anunte pe mine despre ce s-a intamplat, pentru ca nu se intelegeau bine cu defunctul, ci interesul lor a fost sa schimbe butucul la usa si sa o scoata pe fetita in drum”, a spus Amelia Nicoara, concubina muncitorului decedat.
Acum, femeia se lupta sa clarifice situatia privind imobilul la care ea impreuna cu fetita nu mai au acces, precum si sa stabileasca cine se face vinovat si cine trebuie sa plateasca si in fata legii pentru moartea concubinului ei. Potrivit inspectorilor ITM, cazul a fost finalizat, concluzia acestora fiind ca nu exista elemente in acest dosar care sa necesite propunerea unei cercetari penale. La finalul anchetei tehnice, reprezentantii ITM Maramures au precizat ca au trimis la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare dosarul, urmand ca magistratii sa ia masurile care se impun intr-un astfel de caz.
Sursa: Anca Popescu Glodan