Vezi VIDEO
Sute de accidente au loc lunar si sute de soferi raman la randul lor fara permise, din cauza ca incalca legislatia rutiera pe drumurile din Maramures. Potrivit reprezentantilor Politiei Rutiere Maramures, cauza principala a producerii accidentelor este viteza excesiva, iar atunci cand acest lucru este dublat de teribilismul specific tinerilor, atunci rezultatele sunt tragice.
Numarul mare al abaterilor de la legislatia rutiera face ca numarul accidentelor in Maramures sa ramana unul crescut. In timp ce politistii deruleaza diferite programe de constientizare a soferilor, tot mai multi conducatori auto aleg sa nu respecte legea. Potrivit statisticilor, peste 60% din numarul accidentelor sunt cauzate de viteza excesiva sau neadaptata la conditiile de drum si de trafic, indisciplina pietonala manifestata prin traversari neregulamentare sau neacordarea de prioritate pietonilor.
„Exista planuri de actiune in derulare, avem si un plan de masuri in acest sens, noi urmarim sa combatem sistematic aceste trei cauze principale generatoare de accidente grave. In asa fel incat un procent corespunzator din totalul sanctiunilor aplicate de catre noi sa fie aplicat pentru aceste trei cauze, pentru combaterea lor in trafic, atat in cadrul actiunilor pe care le derulam cat si in cadrul activitatilor curente de zi cu zi in cadrul patrularilor obisnuite“, a spus comisarul-sef Dorin Gherman, seful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures.
Potrivit acestuia, in luna iulie a acestui an, 45,34% din totalul sanctiunilor au fost aplicate ca urmare a depasirilor de limita de viteza, ceea ce inseamna cateva mii de amenzi. Cei mai predispusi la sanctiunile pentru viteza sunt in general soferii tineri, insa si starea carosabilului poate contribui la tentatia de a apasa mai tare pe pedala de acceleratie.
„Problemele legate de depasirea limitei de viteza apar si ca urmare a infrastructurii precare, in sensul ca nu avem autostrazi, nu avem centuri ocolitoare marilor orase pentru traficul de tranzit si alte amenajari rutiere. Dar sa speram ca intr-un viitor nu foarte indepartat o sa se incheie si reabilitarea DN1C, Baia Mare-Seini, sa speram ca si pe DN18 se va reusi reabilitarea si atunci probabil ca si viteza medie de deplasare a autovehiculelor va creste un pic in Maramures. Ceea ce pe noi nu ne incanta foarte mult, pentru ca reabilitarea unui drum inseamna mai multe accidente de circulatie“, a adaugat Dorin Gherman.
Pentru evitarea sanctiunilor, dar si pentru siguranta rutiera, seful serviciului Politiei Rutiere Maramures recomanda planificarea din timp a deplasarilor mai lungi si calcularea unui timp adecvat cu unele rezerve in sensul ca pot aparea probleme, ambuteiaje, accidente de circulatie neprevazute pe traseul pe care urmeaza sa se deplaseze soferul.
Sursa: Cosmin Carp