Vezi VIDEO
Autoritatile vamale sunt in plina actiune de desigilare a cazanelor de tuica detinute legal de producatorii maramureseni. Masura vine dupa ce, conform noilor prevederi legislative, responsabilitatea de a anunta statul cu privire la cantitatea de palinca produsa revine chiar proprietarilor, care trebuie sa solicite sa le fie calculata si acciza pe care o au de achitat. Deocamdata verificarile sunt finalizate la circa 80% din gospodarii, urmand ca in maximum doua luni actiunea sa fie finalizata.
Temperaturile ridicate le cam dau peste cap planurile autoritatilor de la Biroul Vamal de Interior Baia Mare. Oficialii institutiei spun ca in aceasta perioada se fac deplasari la producatorii de tuica din judet pentru a fi desigilate cazanele de tuica, in conformitate cu noua Hotarare de Guvern, aprobata la mijlocul lunii februarie. Numai ca producatorii nu prea sunt de gasit acasa in aceasta perioada cand pot profita de muncile agricole, ceea ce ingreuneaza verificarile angajatilor de la Biroul Vamal.
„Acum, pe timp de vara, avem o problema, faptul ca nu-i gasim acasa pe detinatori si umblam degeaba pe coclauri. In acest moment suntem aproape de finalul actiunii, spre 80%, dar incercam daca da Dumnezeu si ploua mergem atunci ca-i gasim acasa. Noi cu timpul probabil trebuie sa lucram, ca altfel nu-i gasim si cheltuim motorina degeaba”, a declarat seful Biroului Vamal de Interior Baia Mare, Teodor Luputi.
Conform noilor prevederi legislative, cazanele de tuica nu vor mai fi sigilate, in perioada in care nu functioneaza instalatiile de producere a alcoolului, si apoi desigilate. Toate cazanele detinute legal sunt desigilate in acest moment, pentru a usura activitatea personalului de control, care nu va mai fi obligat sa faca mai multe drumuri la gospodariile producatorilor.
Cazanele vor ramane desigilate, iar cei care detin instalatii de produs tuica trebuie doar sa informeze autoritatile vamale despre inceperea productiei de alcool si sa estimeze cantitatea produsa. Oficialii Biroului Vamal sunt rezervati cand vine vorba despre aceasta metoda, considerand ca e posibil ca incasarile sa fie mai mici din acciza pe tuica.
„In ce priveste urmarea acestui demers, eu as spune ca incasarile din domeniu scad, daca am face o comparatie. E o apreciere, neavand cifrele pot fi contestate oricand. Daca am face o comparatie intre efortul in a incasa un leu accizat de la aceste gospodarii individuale si ceea ce dobandeam noi nu cred ca era mare lucru, dar ma intorc la concurenta dintre cele doua domenii. Nu putem sa deschidem larg portile productiei de alcool in gospodariile taranesti fara acciza sau nesupravegheati suficient, sa faca o concurenta neloiala celor care au investitii, celor care au oameni angajati si care zicem noi, respecta lege, in limite, ca n-o sa le ridic statuie producatorilor de alcool pentru ca ar fi o mare o greseala, dar trebuie tratate lucrurile cu aceeasi masura”, a precizat Teodor Luputi.
Oficial, in Romania sunt peste 40.000 de cazane de tuica, din care un sfert produc cantitati mari, de peste 5.000 de litri.
Sursa: Camelia Tocaci