Tuica si rachiurile din fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita unei cantitati de 50 litri de produs pe an, cu concentratie alcoolica de 100 la suta din volum, va fi accizata, din 2007, prin aplicarea unei cote de 50 la suta din cota standard a accizei aplicata alcoolului etilic, informeaza Rompres.
Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii, a caror productie nu depaseste 10 hl alcool pur pe an, se vor aplica accize specifice reduse.
Beneficiaza de nivelul redus al accizelor micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic si economic, nu functioneaza sub licenta de produs a unei alte distilerii si care indeplinesc conditiile cerute de norme. Prin gospodarie individuala se intelege gospodaria care apartine unei persoane fizice producatoare, a carei productie este consumata de aceasta si membrii familiei sale.
Fabricarea tuicii pentru consumului propriu va putea fi realizata de gospodariile care detin instalatii corespunzatoare normelor sanitar- veterinare. Instalatiile trebuie sa fie de tip alambic si nu coloane, si vor trebui inregistrate la autoritatea fiscala teritoriala, impreuna cu declaratiile aferente.
Producatorii de vinuri care intentioneaza sa produca, in vederea comercializarii, o cantitate medie anuala mai mica de 200 hectolitri de vin, vor fi obligati din 2007 sa se inregistreze la autoritatea fiscala teritoriala prin administratia finantelor publice in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, potrivit hotararii pentru modificarea si completarea Normelor Metodologice aprobate prin H.G. nr. 44/ 2004.
Acestia vor fi obligati sa depuna o declaratie privind cantitatea de vin produsa si comercializata in luna de raportare.
In cazul in care, pana la sfarsitul anului in care a fost obtinuta productia, va fi constatata o productie mai mare de 200 hectolitri, producatorul va fi obligat sa se autorizeze ca antredepozitar autorizat. Dupa obtinerea autorizatiei de depozit, indiferent de productia realizata in perioada urmatoare, producatorul nu mai poate reveni la statutul de mic producator de vinuri linistite.
Micii producatori pot comercializa in vrac vinuri, in sistem angro, catre magazine specializate in vanzarea vinurilor,de catre unitatile de alimentatie publica.
Sursa: Ioana Osan