Că Baia Mare s-a umplut anul acesta de cerșetori nu mai este o noutate pentru nimeni. De altfel, polițiștii din cadrul IPJ Maramureș au sancționat în primele 7 luni, peste 70 de persoane care au apelat la mila publicului. Îngrijorător este faptul că sancțiunile nu au avut niciun ecou, deoarece numeroși cerșetori au fost sancționați în repetate rânduri, fără însă a renunța la această practică. În total s-au dat peste 300 de amenzi și a fost confiscată o sumă ce depășește în total 8.000 lei.
”În primele 7 luni ale anului 2024, pe această linie au fost aplicate un număr de 313 sancțiuni contravenționale și s-a ridicat, în vederea confiscării, suma totală de 8.210 lei. Aceste sancțiuni contravenționale au fost aplicate unui număr de 73 persoane depistate că practică cerșetoria pe străzile municipiului Baia Mare, cu preponderență pe arterele intens circulate, precum și în proximitatea marilor centre comerciale, iar majoritatea dintre acestea au fost identificate și sancționate în repetate rânduri”, arată oficialii IPJ Maramureș.
Pe lângă metoda clasică de cerșit, mai nou persoanele care apelează la mila publicului se dau bolnave, cu afecțiuni grave de sănătate. Din păcate, ele reușesc să păcălească oamenii de bună credință care vor să dea o mână de ajutor.
”În acțiunile punctuale desfășurate de instituțiile abilitate în acest sens, au fost identificate și persoane care ar folosi pretexte false pentru a determina trecătorii să ofere bani sau foloase materiale, iar sumele pe care aceștia le pot obține zilnic sunt considerabile. În cursul lunii august, o femeie a fost identificată de polițiști în timp ce apela la mila publicului, sub pretextul unor așa zise probleme medicale, aflându-se într-o zonă aglomerată din municipiu, având asupra ei suma de 900 de lei, bani susceptibili că ar proveni din săvârșirea faptei contravenționale de apelare la mila publicului. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional, iar suma de bani a fost ridicată în vederea confiscării”, au mai explicat reprezentanții IPJ Maramureș.
Pentru a combate mai eficient fenomenul, băimărenii nu mai trebuie să dea bani sau bunuri materiale cerșetorilor.
Ana-Maria Hojda
va dati seama ce strategie au autoritatile si politia – cu ce naiba ii ajuta ca ii amendeaza????? sau pe cine ajuta asta??? cei amendati nu o sa plateasca niciodata, cei care amendeaza mai bine s-ar ocupa de treburile serioase, sa patruleze si seara, pe jos, asa cum a promis Dancus …in fine … oamenii aceia, au nevoie de strategii de integrare si ajutare, nu de amenzi – sunt muti care au bani dar cersesc penttru ca le convine, aici ar trebui facute verificari si luate actiunile care trebuie, si sunt multi care cersesc pentru ca sunt saraci, si aici iarasi ar trebui centre de educare, incluziune etc .. da oare intereseaza cu adevarat pe cineva ??? nu e mai usor sa tai niste amenzi si sa mergi sa dormi linistit la umbra ?