Vezi VIDEO
Orice obiect scos la vanzare este la un click distanta. Asta descopera tot mai multi romani in ultimii ani, odata cu dezvoltarea dispozitivelor electronice si a retelelor de conexiune la internet. Daca pana nu demult, cei mai multi romani preferau sa vada si sa atinga un produs cumparat, incepand de cativa ani incoace cumparaturile online au devenit parte din viata multor consumatori. Conform estimarilor facute de consultantii in domeniu, piata comertului online este intr-o continua crestere, Romania situandu-se intre India si China in ceea ce priveste procentul vanzarilor online.
Fie ca e vorba de imbracaminte, accesorii, carti, decoratiuni interioare sau electronice, tot mai multi romani prefera sa achizitioneze diverse produse prin intermediul internetului. In cazul cumparaturilor online, consumatorul nu mai este nevoit sa se deplaseze pana la magazin si primeste marfa achizitionata direct acasa. In plus, uneori magazinele virtuale au produse la preturi mult mai mici, in conditiile in care acestea nu sunt nevoite sa cheltuie cu stocuri mari de marfa si depozitarea acestora.
In ultimii ani, Romania a inregistrat o „explozie” a vanzarilor online, estimandu-se ca, pana la finalul anului 2014, cresterea pe acest segment va fi de peste 35 de procente.
“Daca ne uitam aici, vedem niste tari, unele dintre ele in curs de crestere, asa cum este si tara noastra. China, spre exemplu, este cea care creste foarte, foarte repede. O sa vedem mai departe ca, in termeni de crestere, suntem undeva intre India si China, Romania are o crestere de 35%. Nu exista aproape nicio industrie care sa fi crescut cu 35%, deci ceea ce se intampla in momentul acesta in comertul electronic este ceva comparabil doar cu ceea ce se intampla prin 2006 – 2007, pana in 2008 in imobiliare”, a aratat consultantul online Mihai Dragan.
O noua tendinta aparuta in ultima perioada pe segmentul vanzarilor online este utilizarea telefoanelor mobile „inteligente” pentru a cauta produsul dorit sau pentru a plasa o comanda. Specialistii in domeniu arata ca astfel s-a creat o legatura intre magazinul fizic si cel virtual, iar aceasta ar putea fi cheia comertului in viitor, tot mai multi potentiali clienti achizitionand produse in acest mod.
„Cum intervine telefonul mobil in modul in care facem cumparaturi? Daca pana acum exista o ruptura, aveam magazinul fizic, unde mergeam, ne uitam la produs si il cumparam la casa si aveam cealalta optiune, magazinul online, unde mergeam in fata calculatorului, cautam produsul, ne uitam putin pe specificatii, adaugam in cos si cumparam, nu exista nicio legatura intre cele doua. Ei, acuma legatura asta s-a format odata cu popularizarea telefonului mobil. Oamenii vin in magazinul fizic, se uita la produs, iau telefonul, scaneaza codul produsului respectiv, il cauta pe internet si, daca este mai ieftin, il cumpara de pe internet”, a adaugat Mihai Dragan.
Conform datelor statistice, comertul electronic in Romania, in anul 2013, a ajuns la 600 de milioane de euro.
Sursa: Gabriela Kuhajda