Aproape 800 de masini ale Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) vor avea, incepand cu 1 ianuarie 2015, echipamente de monitorizare GPS, in urma unei investitii de aproximativ 400.000 de euro.
Pana in acest moment, 150 de autovehicule ale companiei au fost dotate cu sistem GPS, in perioada 2010 — 2011.
Fiecare autovehicul monitorizat, din cele 796 din categoria autoutilitare, va avea cate un modul GPS si echipament CANBUS, prin care se vor colecta date privind pozitia si viteza autovehiculului, dar si parametrii de functionare, asa cum sunt monitorizati pe computerul de bord. Din acestea, 390 de autoutilitare destinate transportului de valori vor fi dotate cu butoane de panica si vor fi dispecerizate printr-un serviciu special autorizat de Inspectoratul General al Politiei Romane. Prin actionarea acestor butoane, in caz de atac, va fi alarmat dispeceratul de serviciu al Politiei conectat la 112.
Introducerea sistemului GPS pe intreaga flota auto a Postei Romane va reduce cheltuielile generate de consumul de carburanti, pe cele cu plata orelor suplimentare ale soferilor, dar si pe cele cu reparatiile, prin controlul vitezei de deplasare. In plus, va reduce timpii de parcurs prin folosirea rutelor optime, fara kilometri nejustificati, si va creste siguranta in exploatare.
‘Posta Romana isi permite, in acest moment, sa faca o investitie absolut necesara in procesul de modernizare a serviciilor companiei. Introducerea GPS pe toata flota auto asigura folosirea eficienta a parcului si creste siguranta in exploatare pentru autovehicule, pentru soferi si pentru incarcatura, fie ca este vorba despre valori sau despre corespondenta. Eficienta si calitatea serviciilor postale nu mai pot fi asigurate in lipsa acestor mijloace moderne de monitorizare a activitatii, pe care concurenta le foloseste deja de mult timp’, a declarat Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane.
Flota auto a Postei Romane este compusa din 925 de autovehicule si 35 de mopede. Contractul de servicii de monitorizare si dispecerizare ale flotei operatorului national de servicii postale, castigat prin licitatie publica si incheiat in 18 decembrie 2014, are valoarea de 397.680 de euro, pentru o perioada de doi ani.
Posta Romana a contribuit, in 2014, cu 390 de milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, aceasta fiind o suma record in conditiile disponibilizarilor operate in anii trecuti si care au redus contributiile din impozitul pe salarii. Peste 22% din aceasta suma reprezinta TVA aferenta contractelor comerciale incheiate in cursul anului 2014.
Posta Romana este lider pe piata serviciilor postale in Romania, cu o cifra de afaceri anuala de peste 1,2 miliarde lei, si opereaza printr-o retea de peste 5.600 de oficii postale cu acoperire nationala. Anual, compania proceseaza un volum de sute de milioane de trimiteri postale si distribuie, lunar, catre 5 milioane de beneficiari drepturile banesti aferente sistemului public de pensii, al asigurarilor sociale de stat, IOVR, agricultori si pensii militare. In acest moment, Posta Romana are peste 27.000 de salariati, fiind cel mai mare angajator din tara.
Sursa: Agerpres