Circa 10% din populatie sufera zilnic de arsuri gastrice, iar 15% cel putin o data pe saptamana, arata datele Societatii Romane de Gastroenterologie. Acestea sunt cele mai frecvente simptome din boala de reflux gastroesofagian, considerata ca fiind intre cele mai frecvent intalnite afectiuni ce nu necesita spitalizare. Principalii factori care pot cauza sau agrava simptomatologia bolii de reflux gastroesofagian sunt: alimentatia incorecta, stresul, sedentarismul, obezitatea si fumatul.
Pe langa disconfortul imediat resimtit ca durere sau arsura gastrica, persoanele care sufera de boala de reflux gastroesofagian se mai pot confrunta cu probleme digestive, tuse si insomnii.
Conform statisticilor, 78% dintre pacienti au raportat simptomatologie nocturna. Totodata, 40% dintre persoanele care sufera de dureri gastrice in timpul noptii nu se mai pot odihni, ceea ce duce la scaderea randamentului activitatilor zilnice, afectandu-le calitatea vietii.
Inhibitorii de pompa de protoni sunt medicamente folosite ca prima linie in tratamentul bolii de reflux gastroesofagian.
Sursa: Agerpres