Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne și este prăznuită în data de 1 octombrie. Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoare mare în Calendarul Ortodox.
Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în biserica din Vlaherne, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în vazduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.
Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul sau iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, şi mă minunez!”. Potrivit crestinortodox.ro, acesta este evenimentul pe care îl prăzanuieşte Biserica astăzi, spre a ne aminti ca prin nevoinţă şi rugăciune, putem primi şi noi, în greutăţile vieţii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.
Credincioșii trebuie să țină post pentru a fi feriți de înec sau de boli și pentru a nu avea supărări
Persoanele care se tund nu trebuie să arunce sau să ardă părul, fiindcă ar putea fi luat de vrăjitoare, care vor face farmece
Gospodinele perepară plăcint de post, umplute cu mere sau dovleac
Vitele trebuie stropite cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli pe timpul iernii
Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.