In data de 07 noiembrie 2014, la Chisinau, autoritatile vamale din Romania si Republica Moldova au semnat un nou plan de cooperare in domeniul prevenirii si combaterii fraudelor vamale. Documentul a fost semnat de catre Romeo-Florin Nicolae, vice-presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din Romania si Tudor Balitchi, directorul general al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.
Documentul prevede consolidarea colaborarii in vederea prevenirii si combaterii fraudelor vamale la frontiera romano-moldoveneasca, contrapunerea punctuala a datelor privind mijloacele de transport destinate traficului international de marfuri, utilizarea mijloacelor tehnice de control, pregatirea profesionala a lucratorilor vamali, dar si alte actiuni de cooperare in domeniul integrarii europene.
In cadrul intrevederii, directorul general al Directiei Generale a Vamilor, dl. Claudiu Ardeleanu si directorul general al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, dl. Tudor Balitchi, au abordat o serie de subiecte tehnice legate de facilitarea traficului international de marfuri, recunoasterea statutului de agent economic autorizat/AEO si analiza posibilitatii realizarii controlului comun la frontiera romano-moldoveneasca, precum si alte obiective primordiale de colaborare si simplificare a procedurilor vamale.
Au fost mentionate rezultatele pozitive inregistrate in domeniul cooperarii si colaborarii dintre cele doua autoritati vamale in ultimii ani, in special operatiuni de control specific cu echipele canine, instruite pentru descoperirea traficului ilicit de tigarete, care au contribuit la perfectionarea activitatii chinologice a administratiilor vamale.
De asemenea, oficialii au convenit asupra analizarii posibilitatii implementarii proiectului-pilot a controlului comun la frontiera romano-moldoveneasca la unul din birourile vamale, subiect care este prevazut a fi abordat in cadrul sedintei din 20-21 noiembrie 2014, la Iasi, impreuna cu experti ai Comisiei Europene si ai altor state membre.
Conducatorii celor doua autoritati vamale au discutat si despre realizarile efectuate in cadrul proiectului comun IMPEFO, care prevede constructia unui Laborator Vamal si dotarea cu echipament special, proiect finantat de UE.
In cea de-a doua parte a intalnirii au participat si reprezentanti ai transportatorilor de bagaje neinsotite impreuna cu reprezentantii Biroului pentru Relatii cu Diaspora al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova. In premiera in acest format au fost discutate aspecte de transport international al bagajelor neinsotite prin frontiera romano-moldoveneasca.
Conducatorii autoritatilor vamale din Romania si Republica Moldova au convenit asupra intensificarii colaborarii si a schimbului de informatii privind coletele transportate, precum si asigurarea unui mecanism de interventii punctuale operative in toate cazurile de sesizare a unor neconformitati. Mai mult, acest mecanism va fi implementat in mod transparent, fiind implicati si transportatorii de colete, iar orice persoana va putea solicita consultanta sau asistenta prin sesizarea autoritatilor vamale responsabile. Acest mecanism va contribui la o uniformizare a modului de lucru la toate birourile vamale si traversarea fara impedimente a bagajelor neinsotite.
Vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, dl. Romeo-Florin Nicolae a mentionat ca va acorda sprijinul necesar Serviciului Vamal in domeniile vizate, iar planul de colaborare va consolida facilitarea traficului de marfuri prin autoritatile vamale de frontiera.
Reamintim ca primul plan de cooperare intre autoritatile vamale din Romania si Republica Moldova a fost semnat in 2010, iar documentul semnat acum vine sa continue si sa consolideze capacitatile de control, precum si atragerea de noi proiecte de investitii si dezvoltare a infrastructurii la frontiera romano-moldoveneasca.
Sursa: Agentia Nationala de Administrare Fiscala