O noua misiune a Fondului Monetar International (FMI) vine miercuri in Romania, pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, urmand sa analizeze progresele inregistrate in angajamentele asumate de autoritatile romane.
Misiunea se va incheia pe 1 august, iar expertii FMI, alaturi de cei ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale, vor discuta tintele stabilite pentru primul semestru cu reprezentanti ai BNR, ai guvernului, ai mediului de afaceri, mediului politic si partenerilor sociali.
Prima vizita a expertilor FMI pentru noul acord cu Romania a avut loc in perioada 27 aprilie-9 mai, in cadrul unei misiuni comune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
La sfarsitul lunii trecute, directorul general interimar al FMI, John Lipsky, arata ca Romania are un start bun in cadrul noului acord. ‘Toate obiectivele programului au fost atinse, subliniind angajamentul autoritatilor in favoarea continuarii reformelor’, a afirmat Lipsky.
Potrivit Memorandumului tehnic de intelegere incheiat intre cele doua parti, companiile de stat monitorizate in cadrul Acordului cu FMI vor disponibiliza aproape 7.000 de angajati pana cel tarziu la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, pentru imbunatatirea performantelor.
Autoritatile romane estimeaza o crestere economica de 1,5% in 2011 si de 3,75% – 4% in 2012 pe fondul exporturilor solide si a redresarii graduale a cererii interne. Inflatia depaseste, insa, estimarile autoritatilor.
‘Inflatia este mai ridicata decat ne-am asteptat, din cauza cresterii preturilor alimentelor si energiei. Acesti factori, plus o crestere suplimentara necesara s preturilor administrate, vor mentine inflatia peste 5% pentru restul anului, facand improbabila atingerea tintei de inflatie a Bancii nationale a Romaniei (BNR) la sfarsitul lui 2011’, se precizeaza in scrisoarea de intentie convenita dupa prima evaluare a FMI.
Acordul Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.
Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.
FMI a pus la dispozitia Romaniei doua transe, din noul acord, in valoare de 67 milioane euro si respectiv 480 milioane euro.
Sursa: Agerpres