Vezi VIDEO
Cartile de alegator continua sa fie niste documente fara un folos real. Acestea sunt eliberate, desi nu pot fi utilizate tocmai pentru scopul pentru care au fost tiparite, adica acela de a vota. Tiparirea si distribuirea cartilor de alegator a inceput in 1999 si, chiar daca au trecut mai bine de zece ani de la eliberarea lor, nu a fost gasita inca o utilitate clara pentru acestea.
Cartea de alegator este definita ca fiind documentul in baza caruia se poate exercita dreptul de vot inca din 1992, iar de la aceasta decizie au trebuit sa treaca sapte ani ca documentele sa inceapa sa fie eliberate si, se pare, ca mai trebuie sa treaca o perioada pentru ca acestea sa poata fi folosite. Cu toate ca in decursul timpului au fost facute propuneri de modificare a legislatiei, Guvernul a ramas impasibil de fiecare data.
„Cartea de alegator este un document care se elibereaza odata cu cartea de identitate. Pana in prezent, aceasta nu a fost si nu este utilizata de cetateni, desi se elibereaza cu regularitate chiar si in cazul pierderii. Au fost facute propuneri, chiar inainte de eliberarea metodologiei, propuneri in scris si verbale la nivelul institutiei centrale, dar deocamdata acest act se elibereaza in continuare, este prevazut in lege, desi, repet, nu se utilizeaza”, a spus Mariana Macarie.directorul Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Maramures.
Utilitatea acestor documente este contestata de catre baimareni, intrigati de faptul ca nu au putut sa folosesca niciodata cartile de alegator. „Am carte de alegator dar nu am folosit-o niciodata. Am luat-o cu mine cand am mers la alegeri, dar nu am folosit-o. Consider ca acest act nu ar mai trebui emis daca nu se poate folosi la nimic”, a spus Angelica Covaci. Un alt baimarean a spus ca atata timp cat actele nu se pot utiliza, acestea nu ar mai trebui tiparite, totul fiind o pierdere de timp si de resurse.
Aceste carti de identitate au fost introduse din motive de securitate, deoarece folosirea lor ar elimina posibilitatea votului multiplu, pe cartea de alegator urmand sa fie pusa direct stampila „Votat”, care nu ar putea fi indepartata, spre deosebire de autocolantul care se aplica in momentul de fata pe cartile de identitate.
Sursa: Andrei Gherghel