De la 1 ianuarie 2010, orice imobil supus vanzarii sau inchirierii va avea nevoie obligatoriu de un certificat de performanta energetica. Acesta este un document tehnic cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a unei cladiri.
Certificatul energetic se realizeaza de catre evaluatori specializati numiti auditori energetici. In urma evaluarii, acestia vor clasifica imobilele de la A la G. Un apartament de clasa A corespunde standardelor. Consumul energetic (incalzire, apa calda, ventilatie si iluminare) al unui imobil clasa A va fi de 30 kw/ora/mp/an. La polul opus, cladirile de clasa G vor avea un consum de peste 200 kw/ora/mp/an. Majoritatea apartamentelor din Romania corespund claselor C si D. In Romania, clasa de referinta pentru auditul energetic va fi nivelul B.
In ce priveste costurile, obtinerea certificatului energetic presupune alocarea catorva sute de euro, in functie de suprafata imobilului. Mai exact, cei care isi vor intocmi un astfel de atestat vor scoate din buzunar intre 2 si 3 euro/mp.
“Costurile ridicate ii vor determina pe vanzatori sa isi supraestimeze valoarea imobilului, ceea ce inseamna ca vor creste pretul spatiului cu 10%”, este de parere Zoia Bozau, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI) Maramures.
Legea certificatului energetic trebuia pusa in aplicare inca din anul 2007. Guvernantii au amanat insa acest lucru poate si pentru faptul ca nu erau constransi de directivele europene. Zoia Bozau afirma, insa, ca anul acesta nu mai poate fi amanata, deoarece pana in anul 2012, Romania va trebui sa isi reduca consumul de energie cu 40%.
Sursa: Calin Dragomir