Vezi VIDEO
Vesti noi pentru baimarenii care lucreaza in strainatate si au nevoie de extrase multilingve. Din data de 15 noiembrie si la nivelul municipiului Baia Mare vor fi onorate astfel de cereri. Maramuresenii trebuie sa stie ca extrasele multilingve se pot obtine de la Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor din cadrul Primariei Baia Mare. Aceste extrase sunt valabile doar in 22 de state, care au semnat conventia numarul 16 a Comisiei Internationale de Stare Civila. Extrasele multilingve ale actelor de stare civila privind nasterea, casatoria sau decesul, eliberate de autoritatile romane, sunt documente cu aceeasi putere doveditoare ca si certificatele de stare civila si se folosesc de catre titulari si persoanele indreptatite exclusiv in fata autoritatilor straine din statele care au semnat Conventia numarul 16.
“Benefica pentru romanii care la ora aceasta sunt in strainatate este stabilirea prin hotarare de guvern a normelor metodologice de punere in aplicare a prevederilor conventiei numarului 16 a Comisiei Internationala de Stare Civila care reglementeaza eliberarea acestor extrase. Incepand cu data de 15 noiembrie si la nivelul municipiului Baia Mare vom putea onora asemenea cereri”, a declarat Dana Bolba, seful Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor din cadrul Primariei Baia Mare.
Cererile pot fi folosite doar in cele 22 de state semnatare ale conventiei numarului 16. Este vorba despre Republica Austria, Regatul Belgiei, Bosnia si Hertegovina, Republica Croatia, Confederatia Elvetiana, Republica Franceza, Republica Federala Germania, Republica Elena, Republica Italiana, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Lituania, Republica Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Regatul Tarilor de Jos, Republica Polona, Republica Portugheza, Regatul Spaniei, Republica Slovenia, Republica Serbia, Republica Turcia si Estonia.
“Pentru a obtine aceste extrase au nevoie de un act de identitate cu termen de valabilitate, original plus copie, avem cereri tipizate prevazute prin hotarare de guvern si taxa de timbru de doi lei pe Codul fiscal”, a mai declarat Dana Bolba.
De asemenea, extrasele multilingve ale actelor de stare civila, eliberate in conditiile Conventiei numarul 16 de catre autoritatile competente ale statelor parti la aceasta conventie, sunt recunoscute de catre autoritatile si institutiile publice romane fara traducere, legalizare sau alta formalitate echivalenta si se utilizeaza in aceleasi conditii ca certificatele de stare civila. Astfel, certificatele de stare civila sunt recunoscute fara traducere doar insotite de un extras multilingv.
Sursa: Simona Vasiac