Indiferent de circumstanțe, atunci când vrei să îți recuperezi permisul, va trebui să strângi lista de acte necesare pentru restituirea permisului suspendat. Mai jos găsești toate informațiile necesare despre cum faci acest lucru la expirarea perioadei pentru care ți s-a suspendat carnetul de conducere.
Cazurile în care se suspendă permisul
Șoferii pot avea permisul de conducere suspendat în cazul în care comit contravenții, iar durata poate varia de la 30 la 120 de zile, în funcție de gravitatea faptei. Iată ce spune legea:
Pentru 30 de zile:
· Șoferul depășeste coloanele de vehicule oprite la semafor sau la trecerile la nivel cu calea ferată
· Neacordarea de prioritate de trecere pietonilor ce traversează regulamentar
· Neacordare de prioritate autovehiculelor care au acest drept
· Nerespectarea regulilor privind depășirea
· Nerespectarea indicațiilor agentului de circulație
Pentru 60 de zile:
· Nerespectarea regulilor privind prioritatea, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, având ca rezultat producerea unui accident
· Nerespectarea interdicției temporare de circulație pe un anumit segment
· Nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană
· Circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor in care se efectuează regulamentar manevră de depășire
Pentru 90 de zile:
· La nerespectarea barierelor sau a luminii roșii la calea ferată
· Daca șoferul conduce sub influența alcoolului
· Daca autovehiculul prezintă defecțiuni majore la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție
· La depășirea cu mai mult de 50 km/oră a vitezei regulamentare
Pentru 120 de zile:
· La întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens;
· La nerespectarea regulilor la traversarea cu calea ferată;
· La depășirea cu peste 70 km / h a limitei legale de viteză.
În cazul în care conducatorul de autovehicul sau tramvai săvârseste, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o faptă care atrage suspendarea, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
De asemenea, suspendarea permisului anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment. Ceea ce înseamnă că atunci când îți recuperezi permisul, pornești de la zero.
De unde se ridică permisul suspendat
Conform articolului 219 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002, permisul de conducere suspendat se poate restitui în următoarele situații:
· la expirarea termenului pentru care este suspendat permisul. În această categorie intră șoferii:
· al căror permis a fost reținut pentru o perioadă de 30 de zile
· care au săvârșit abateri ce nu permit susținerea unui test teoretic pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului
· care nu fac demersurile legale pentru a putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare.
· în urma susținerii unui test teoretic, la expirarea termenului de suspendare. În această categorie se află șoferii al căror permis a fost suspendat pentru:
· conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta este încadrată drept infracțiune
· comiterea unui accident soldat cu pagube materiale, în urma căruia s-a constatat că șoferul consumase băuturi alcoolice
· trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sunt în curs de coborâre sau când semnalele acustice și vizuale sunt pornite
· acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data la care permisul de conducere a fost suspendat.
Îți vei ridica permisul de la autoritatea competentă pe raza căreia își are domiciliul sau reședința titularul acestuia. Mai exact, vei merge la secția de Poliție de pe raza căreia ai domiciliul în buletin pentru a ți se restitui permisul. Va trebui să te prezinți cu câteva documente (vezi mai jos).
„Permisul de conducere se restituie titularului de către autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reședința, în cazul străinilor, când perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce a expirat. În această situație titularul permisului de conducere intră în posesia documentului prezentând dovada înlocuitoare a acestuia, în original, precum și actul de identitate”, stabilește Art. 244 din Regulamentul de aplicare a legii 195/2002.
Procedura de recuperare a permisului auto
În anumite cazuri, permisul de conducere poate fi suspendat pentru o perioadă de până la 180 de zile. Dacă vrei să îți reduci perioada de suspendare a permisului, trebuie să dai un test teoretic în primele 20 de zile de la momentul în care suspendarea dreptului de a conduce devine efectivă.
Conform legii, persoanele care dețin un permis de conducere emis de o autoritate română sau străină trebuie să susțină un test pentru verificarea cunoștințelor despre regulile de circulație, la cerere, până în a 20-a zi inclusiv a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Dacă dorești să faci testul (în cazul în care ți s-a suspendat permisul pentru 60 sau 90 de zile), trebuie să urmezi pașii aceștia:
• Să dai testul și să îl promovezi
• Să îndeplinești condițiile (să ai permisul de cel puțin un an înainte de suspendare)
• Să depui o cerere pentru reducerea perioadei de suspendare (o găsești la sediul autorităților responsabile cu eliberarea permiselor de conducere)
Alături de aceste condiții, trebuie să prezinți și aceste acte:
• Copie a dovezii de conducere față-verso (permisul de conducere suspendat).
• Copie a cărții de identitate.
• Copie a procesului-verbal al abaterii care a dus la suspendarea permisului.
• Copie a chitanței pentru plata amenzii, dacă este cazul.
Dacă nu dorești să susții testul, ci aștepți să treacă perioada de suspendare a permisului, trebuie să te prezinți cu următoarele documente la Poliția din raza localității din buletin:
• Copie a dovezii de conducere față-verso (permisul de conducere suspendat).
• Copie a cărții de identitate.
• Copie a procesului-verbal al abaterii care a dus la suspendarea permisului.
• Copie a chitanței pentru plata amenzii, dacă este cazul.