Un reputat terapeut al persoanelor diagnosticate de autism, dr. Nicolae Radu Naghiu, a aceptat sa fie prezent in Baia Mare, ca invitat al unei actiuni al carei scop este sa aduca un plus de informatie despre o boala aproape de neinteles pentru oamenii simpli, dar pe care chiar medicii specialisti se straduie sa o inteleaga. Prezenta specialistului in psihiatria copilului si adolescentului si in homeopatie in Baia Mare reprezinta o speranta pentru foarte multi parinti ai caror copii sufera de autism si care nu isi pot permite sa faca drumuri repetate la Bucuresti, unde se fac tratamente speciale pentru aceasta boala.
Un seminar cu tema ”Autism: abordare si perspectiva” va avea loc in Baia Mare in data de 31 decembrie, incepand cu ora 10.00, la Biblioteca Judeteana Petre Dulfu. Actiunea este organizata de Asociatia Autism Baia Mare, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Maramures si institutia gazda. La eveniment sunt asteptati atat dr. Nicolae Radu Naghiu, cat si Milena Pruna, prsedinte al Asociatiei Autism Transilvania.
Presedintele Asiciatiei Autism Baia Mare, Florina Matei, a spus ca seminarul este destinat tuturor celor care intr-un fel sau altul interactioneza cu persoane care au aceasta afectiune si care sunt interesate de terapiile de specialitate. Tratamentul este destul de costisitor, iar in Maramures nu sunt foarte multi terapeuti care sa ii ajute pe bolnavi. Mai mult, nici nu se cunoaste numarul exact al persoanelor din judet diagnosticate cu aceasta boala.
Oficial, la Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare sunt inregistrati 37 de cazuri de autism, dar in evidentele Serviciului Public de Asistenta Sociala Baia Mare sunt in jur de 60. Se presupune insa ca la nivelul judetului sunt mult mai multi, pentru ca unii dintre bolnavi sunt inregistrati in Bucuresti sau in Cluj-Napoca, unde urmeaza terapiile.
Ministerul Sanatatii a comunicat la inceputul lunii noiembrie 2008 ca in Romania sunt peste 3.100 copii diagnostificati cu tulburari din spectrul autist (TSA). Autoritatile au mai aratat ca dintre acestia, 1.320 copii beneficiaza de servicii specializate in cadrul celor 190 de servicii de profil existente.
Autismul nu a fost o preocupare pentru autoritati, abia in toamna anului trecut fiind stabilit un program clar de masuri pentru copiii autisti. De altfel, chiar la nivelul guvernului s-a recunoscut ca Romania se confrunta cu o serie de probleme in acest domeniu, cum ar fi inexistenta unei baze de date unitare referitoare la copiii si adultii cu autism, a unor servicii specializate pentru recuperarea sau reabilitarea acestor persoane. De asemenea, nu exista centre specializate pentru aceste persoane.
Ziarul electronic eMaramures.ro va prezinta si o… poveste putin trista, dupa cum a spus tocmai parintele unui baietel bolnav de autism. Este povestea lui Petrisor, asternuta pe hartie de Ioan Muntean, tatal baietelului, si pe care acesta a trimis-o pe e-mail-ul redactiei. Citeste aici povestea lui Petrisor…
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult