În contextul desfășurării festivalului de muzică UNTOLD, care se derulează în perioada 4-7 august în municipiul Cluj, poliţiştii de frontieră sunt pregătiți să asigure un control eficient şi operativ la intrarea în țară, dar și pentru detectarea substanţelor psiho-active, contribuind la acţiunile preventive derulate de structurile MAI pe această linie de activitate.
Astfel, la frontiera de vest a României, alături de poliţiştii de frontieră care efectuează formalităţile de control şi verifică autenticitatea documentelor de călătorie, participă şi echipajele canine ale Poliţiei de Frontieră. Acestea sunt formate din polițiști de frontieră și câini de serviciu specializați în detectarea substanţelor psiho – active şi sunt prezente în permanență la misiunile de supraveghere şi control de la graniţă.
În acest context, astăzi, în Punctul de Trecere al Frontierei Petea, cățelușa CIMA, alături de conductorul său – agent principal de poliție Ionuț Glodan – a desfășurat activități specifice pentru depistarea produselor stupefiante asupra persoanelor și mijloacelor de transport care s-au prezentat pe sensul de intrare în țară.
Totodată, în punctele de trecere, polițiștii de frontieră iau măsuri graduale și punctuale, cu operativitate, ca timpul de așteptare să fie cât mai scurt, dar totodată efectuând controlul de frontieră corespunzător cetățenilor români, UE sau străini care intră în țară în această perioadă de timp.
CIMA are 3 ani și este o cățelusă din rasa Malinois, specializată pe detectarea produselor stupefiante, iar din noiembrie 2019 este parte integrantă din colectivul SPF Petea. Lucrează alături de agent principal de poliție Ionuț Glodan, cel care, de altfel, a și adus-o de la Centrul Chinologic de la Sibiu, după o perioadă în care acolo a fost în predresaj împreună cu polițistul de frontieră.
Reamintim că introducerea sau scoaterea din ţară de substanțe psihoactive în/din România, reprezintă infracţiune şi se pedepseşte conform legii (art. 3, alin. 1 din Legea nr. 143/2000).