Politistii Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul I.P.J. Maramures au depistat ieri, 10 noiembrie, pe raza municipiului Baia Mare, un autovehicul semnalat de autoritatile judiciare din Italia ca fiind furat. Datele de identificare ale autovehiculului figureaza pe canalul international de comunicare SINS SCHENGEN, acesta fiind urmarit din anul 2008. Pana la finalizarea cercetarilor, conform procedurilor, autovehiculul a fost indisponibilizat la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, iar fata de persoana in posesia careia a fost gasita masina se efectueaza verificari pentru a se stabili modalitatea de dobandire a acesteia.
Pentru depistarea autoturismului, politistii au beneficiat de date si informatii suplimentare, obtinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala din Inspectoratul General al Politiei Romane.
Ce este Biroul SIRENE
Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala al IGPR a fost inaugurat la data de 16 septembrie 2010. Pentru a asigura un flux continuu de date si informatii, Biroul Sirene functioneaza 24/24 h, avand acces permanent la datele operative ale Politiei Romane, Politiei de Frontiera Romane, Inspectoratului General pentru Imigrari etc.
Sistemul informatic SIRENE este destinat stocarii informatiilor de catre autoritatile romane si schimbului de date intre acestea si sistemul comun european de urmarire politieneasca transfrontaliera, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen.
S.I.S. contine date minime despre persoanele sau bunurile urmarite in cadrul unei proceduri judiciare, iar datele si informatiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obtinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecarui stat membru Schengen.
Romania s-a conectat la SIS in octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o solutie tehnica intermediara dezvoltata de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen in domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, expertii europeni au concluzionat ca Romania respecta standardele Schengen pentru utilizarea SIS.
De la data de 9 aprilie 2013, autoritatile romane sunt conectate la Sistemul de Informatii Schengen de a doua generatie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit functional si in Romania la fel ca si in cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat in activitatea zilnica a autoritatilor de aplicare a legii, se arata in comunicatul remis de IPJ Maramures.
Sursa: Emm