Vezi VIDEO
Maramuresenii care detin actiuni la Fondul Proprietatea, creat pentru despagubirea romanilor expropriati de catre comunisti, au mari sanse sa isi vada crescute dividendele, dar si sa faca tranzactii la preturi mai bune decat pana acum. In aceste zile, se negociaza intens pentru listarea acestor actiuni pe o bursa externa, ceea ce, potrivit brokerilor, va pune pe un trend ascendent cotatiile si va aduce bani in plus investitorilor.
Oficialii Fondului Proprietatea au aratat ca iau in calcul listarea actiunilor la bursa din Varsovia, pe langa operatiunile care se deruleaza deja la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), tocmai pentru a le creste pretul. Specialistii agentiilor de brokeraj din Baia Mare sustin si ei ca o astfel de procedura va aduce un plus de valoare Fondului Proprietatea iar actionarii vor avea numai de castigat.
„Societatea care administreaza Fondul Proprietatea doreste sa scoata aceste actiuni la tranzactionare si pe o bursa externa. Acum este perioada de negociere a acestui demers, iar daca se vor tranzactiona si la extern se face o reclama mai buna firmei, intra in atentia fondurilor mai mari de investitii, ceea ce nu poate aduce decat un plus pentru aceste actiuni”, a explicat pentru eMaramures directorul societatii de brokeraj Carpatica Invest din Baia Mare, Reghina Apan.
Actiunile de la Fondul Proprietatea au fost pe un trend descendent in ultima perioada, in ton cu evolutia pietei, insa brokerii spun ca, in ansamblu, cotatiile au avut o stabilitate mai mare pe parcursul anului in comparatie cu celelalte actiuni cotate la BVB. Ei explica tendinta prin faptul ca investitorii mari sunt foarte interesati de evolutia fondului.
„Variatiile lor au fost mai mici decat in cazul altor actiuni, deoarece ele sunt in continuare in atentia fondurilor de investitii si a investitorilor mari. Portofoliul actiunilor Fondului Proprietatea este foarte diversificat si cotatiile au sansa ca in timp sa creasca. De asemenea, dividendele acordate an de an au fost destul de bune”, a punctat Reghina Apan.
In momentul de fata, cea mai mare parte din actionariatul Fondului Proprietatea e format din persoane fizice – 44,85%, din care 35,28 sunt de cetatenie romana. Actionarii institutionali straini sunt in crestere, ajungand la aproape 39%, in timp ce Ministerul Finantelor Publice mai detine doar putin peste 5% din capitalul social. Acest fond a fost infiintat de catre Guvernul Romaniei in decembrie 2005, pentru a despagubi persoanele ale caror bunuri au fost confiscate in mod abuziv pe vremea regimului comunist.
Sursa: Gabriela Kuhajda