Vezi VIDEO
Evolutia la bursa a actiunilor ce apartin SIF-urilor a fost direct influentata, in ultima perioada, de activitatea parlamentarilor. Imediat dupa ce deputatii au luat in discutie initiativa legislativa pentru cresterea pragului de detinere la 5%, cotatiile au inregistrat un salt semnificativ, de pana la 17 procente. Investitorii de la bursa au redus insa volumul de tranzactii in cursul acestei saptamani, cand au vazut ca actul normativ intarzie sa fie adoptat, iar preturile au inceput sa scada.
Proiectul de lege care prevede majorarea pragului de detinere in cazul SIF-urilor, de la 1% la 5%, a fost intocmit in urma cu doi ani, insa abia zilele trecute a obtinut avizul favorabil in comisia de specialitate a Camerei Deputatilor. Reactia la bursa s-a vazut imediat, deoarece cotatiile au crescut, in asteptarea votului. Modificarea legislativa este asteptata de investitori pentru ca deciziile luate in adunarile generale sa poata fi luate mai usor.
„Valorile sunt destul de mici in ultimele saptamani. Pe parcursul saptamanii trecute, insa, ele au avut o evolutie spectaculoasa – o crestere de chiar pana la 17%, crestere cauzata de faptul ca s-a pus pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor discutia referitoare la pragul de detinere la SIF-uri. La ora actuala, un investitor poate cumpara maxim 1% din totalul actiunilor puse in circulatie de catre SIF-uri. Se doreste insa marirea acestui prag, pana la 5%, pentru ca in adunarile generale se iau foarte greu decizii referitoare la management din cauza lipsei cvorumului”, a explicat, pentru eMaramures, directorul societatii de brokeraj Carpatica Invest Baia Mare, Reghina Apan.
Specialistii in domeniul bursier arata ca, desi marirea pragului de detinere la SIF-uri este o decizie favorabila pentru investitorii romani si straini, in ultimele doua zile, tranzactiile cu actiuni ale SIF-urile au inregistrat scaderi pe piata bursiera, din cauza amanarii votului in Camera Deputatilor.
„Marirea pragului de detinere la SIF-uri este vazuta cu ochi buni de investitorii straini, de investitorii romani, de fondurile de investitii, doar ca dezamagirea a reaparut la inceputul acestei saptamani, pentru ca, desi a fost trecut pe ordinea de zi, a fost la finalul listei si nici luni, nici marti nu s-au discutat, motiv pentru care, desi pietele externe si piata romaneasca au fost pe crestere, SIF-urile au inregistrat scaderi destul de mari, de 4-5%. Pentru o sedinta bursiera este mult”, a punctat Reghina Apan.
Proiectul legislativ care prevede modificarea pragului de detinere la SIF-uri fost initiat in 2009, de catre senatorul PDL Ovidiu Marian, si a iscat ample controverse. Multi actori de pe piata bursiera au aratat ca el va produce o mini-revolutie pe piata de capital, dar, cu toate ca a fost aprobat inca de acum doi ani de catre Senat, a intarziat la comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor, unde s-a aratat ca Romania nu ar fi pregatita pentru un asemenea pas.
Sursa: Gabriela Kuhajda