În această dimineață, sub coordonarea polițiștilor Serviciului Rutier Maramureș, în municipiul Baia Mare a fost desfășurată o acțiune de informare a participanților la traficul rutier cu privire la ultimele modificări în domeniul legislației rutiere, în contextul intrării în vigoare a O.U.G nr. 84/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței.
La această activitate, polițiștii rutieri au fost prezenți cu aparatele drugtest și alcooltest folosite în activitățile curente desfășurate în trafic.
În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu posibila prezență a substanțelor psihoactive, în cazul unei tinere care a fost oprită pentru control. Aceasta a fost condusă la spital pentru recoltarea de probe biologice. Totodată, polițiștii au dispus reținerea permisului de conducere și au întocmit dosar penal, urmând a continua cercetările în vederea luării măsurilor legale.
Modificări legislative privind procedura restituirii permisului de conducere
Permisul de conducere reținut ca urmare a săvârșirii de către titular a infracțiunii prevăzute la art. 336, alin. 2, din Codul penal, -conducerea sub influența unor substanțe psihoactive, în urma testării conducătorului auto cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, se restituie titularului în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin. Termenul de 72 de ore curge de la ora finalizării procedurii de prelevare a probelor biologice.
Polițistul rutier are obligația de a realiza testarea conducătorilor auto în următoarele situații:
– observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
– conducătorul auto a săvârșit în mod repetat în ultimii 3 ani contravenția de conducere a unui autovehicul sub influenta băuturilor alcoolice ori a fost condamnat pentru săvârșirea a cel puțin uneia din infracțiunile prevăzute la art. 336, 336^1, 337 sau 338 Cod penal, infracțiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, ori infracţiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Nu se aplică sancțiunea avertismentului în situația săvârșirii contravențiilor pentru care legea prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, precum și în cazul contravențiilor săvârșite de persoanele juridice.