Sanatatea orala reprezinta o problema majora de sanatate publica. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in tarile dezvoltate, un procent substantial (5-10%) din bugetul alocat sanatatii publice este folosit pentru tratamentele curative dentare. Aceste cheltuieli ar putea fi semnificativ reduse prin organizarea sistematica a campaniilor de promovare a sanatatii orale care sa sensibilizeze populatia asupra importantei adoptarii masurilor preventive, conditie esentiala pentru mentinerea sanatatii si a starii de bine.
Institutul National de Sanatate Publica in colaborare cu Ministerul Sanatatii, Centrele Regionale de Sanatate Publica, Directiile de Sanatate Publica, inspectoratele scolare, medici dentisti si medici de familie din intreaga tara participa activ, timp de o luna (in perioada 20 martie-20 aprilie 2015), la desfasurarea campaniei “Toata viata un zambet sanatos!”, prilejuita de Ziua Mondiala a Sanatatii Orale.
Actiunile derulate vizeaza publicul larg, de la copii la varstnici, dar, anul acesta, se va pune un accent deosebit pe consilierea femeilor insarcinate si a parintilor cu privire la masurile corecte de igiena dentara si informarea asupra consecintelor nefaste pe care nerespectarea unor reguli esentiale le poate avea asupra danturii si organismului.
Igienei orale in sarcina trebuie sa i se acorde o atentie deosebita deoarece modificarile hormonale care au loc in timpul graviditatii (secretia crescuta de gonadotropina, estrogen, progesteron) produc schimbari importante si la nivelul cavitatii orale. Aceasta devine mult mai vulnerabila la actiunea agentilor bacterieni iar una din consecinte este sangerarea gingivala (asa-numita gingivita de sarcina). Pentru a evita sangerarile viitoare, gravidele neglijeaza uneori igiena dentara, ceea ce conduce la aparitia placii dentare. Se creeaza astfel un cerc vicios care duce la aparitia cariilor si a altor probleme dentare. Studiile arata ca pana la 18% din nasterile premature sunt cauzate de paradontoza (inflamatia, de cauza bacteriana, a tesuturilor de sustinere a dintilor).
Campania “Dantura sanatoasa, la orice varsta!” urmareste sensibilizarea femeilor gravide asupra importantei igienei orale pentru sanatatea lor si a sugarului. De asemenea, primii ani de viata sunt critici pentru dezvoltarea dentitiei, deoarece numai o dentitie de lapte sanatoasa asigura mai tarziu dezvoltarea normala si armonioasa a dintilor permanenti. Ingrijirea trebuie sa inceapa chiar de la aparitia primului dinte. Obiceiurile formate cat mai devreme devin mai tarziu automatisme, de aceea sensibilizarea copiilor de gradinita si a scolarilor cu privire la masurile corecte de igiena orala este esentiala pentru formarea unor deprinderi sanatoase care ii vor insoti toata viata.
Scopul campaniei este ameliorarea sanatatii orale a populatiei prin adoptarea comportamentelor sanatoase in special in familie dar si la nivelul comunitatii. Pentru o buna reusita a campaniei se vor organiza actiuni de diseminare a informatiilor privind afectiunile orale si factorii de risc care contribuie la producerea acestora si transmiterea de recomandari populatiei tinta in vederea mentinerii sanatatii orale. Informatiile vor fi distribuite atat in format tiparit cat si in format electronic.
La nivel judetean, activitatile campaniei sunt: distribuirea de pliante, discutii interactive, lectii teoretice si demonstratii practice la clasele de elevi cu tematica specifica.
Sursa: DSP Maramures